Räikkönen: A Saubernél a versenyzés lesz a lényeg

Forma-1, Kimi Räikkönen, Scuderia Ferrari, FIA Gala
5724825 07.12.2018 Formula 1 driver Kimi Raikkonen listens during the news conference ahead of awards ceremony as a part of the FIA General Assembly in St. Petersburg, Russia. Taking place for the first time in Russia, the FIA Annual General Assembly is held in St. Petersburg on December 3-7. Alexei Danichev / Sputnik
Vágólapra másolva!
A svájci istálló régi-új pilótája úgy véli, neki és a csapatnak is jót tesz majd a közös munka. Frédéric Vasseur szerint Kimi Räikkönen tudja, mire számíthat náluk.

A Ferrari után pályafutása első F1-es csapatához, a Sauberhez szegődött a következő két szezonra Kimi Räikkönen. A veterán pilótát tavaly tanácsolták el a Ferraritól, ahol 2007-ben világbajnok lett, sokan arra számítottak, hogy visszavonul, de gyorsan megállapodott a Sauberrel annak ellenére is, hogy a svájci istállóval várhatóan még a dobogós helyekért sem küzdhet majd.

Räikkönen azóta többször elmondta, hogy lelkesedik az új feladata iránt, szokásához hűen nem bocsátkozott jóslásokba az esélyeivel kapcsolatban, de úgy vélte, a hinwili csapatnál mindennel rendelkeznek ahhoz, hogy jó autót építsenek, és már a 2018-as modell vezetését sem találta merőben más élménynek, mint a Ferrarival szerzett tapasztalatait.

Räikkönen a Saubernél folytatja Forrás: Sputnik/Alexei Danichev

„Nagyon várom már – mondta Räikkönen a sauberes kalandról. – Sok szempontból más lesz, de a cél ugyanaz marad. Itt inkább a tiszta versenyzésről szólnak a dolgok, mint másról. Ez remélhetőleg mindkét fél számára jót tesz majd, ez a cél. Szerintem ezt el tudjuk érni, de lehet, hogy teljesen melléfogok. A megérzésem azonban jó, ezért is jöttem ide.”

Räikkönen addig nem akart terveket megfogalmazni, amíg nem látja az új autók teljesítményeit.

„Pusztán az érzéseinkre hagyatkozunk majd, és erre építünk – mondta. – Nyilvánvalóan másfajta kihívás lesz ez, de élvezem, ezért is vágtam bele. Akárhány embert megkérdezünk, mindenkinek más véleménye lesz arról, hogy mennek majd a dolgok. Meglátjuk, szerintem jó esélyünk van, hogy nagyszerű dolgokat valósítsunk meg. Ki tudja, hogy ez mire lesz elég.”

Abu-Dzabiban már tesztelte a tavalyi autót Forrás: Pirelli

A finn pilóta új csapatfőnöke, Frédéric Vasseur 2017-ben érkezett a csapathoz, azóta a Ferrarihoz kötődő Alfa Romeo megnyerésével, tehetséges mérnökök igazolásával és új szponzorok elcsábításával állította fejlődő pályára az istállót. A Sauber 2018-ra átlagosan 2,5 másodpercet gyorsult, Vasseur szerint az istálló körüli jó hírek is kellettek Räikkönen megszerzéséhez.

– összegzett Vasseur. – A motivációja máshonnan jöhet. A tény, hogy fejlődünk, kezdünk felnőni, építünk valamit, nagy élmény lehet a csapat minden tagjának, a pilótákat is beleértve” – vélte. – A cégünk minden részlegére igazoltunk, és ez kezd kifizetődni. Azok közül, akik 2018-ban csatlakoztak, sokan rögtön a következő autóval kezdtek foglalkozni. Eddig csak az igazolások első eredményeit láttuk, remélem, egyre több és több [siker] jön majd.”