Vágólapra másolva!
A Ferrari egykori technikai igazgatója szerint a német pilóta nem tudta függetleníteni magát a csapat problémáitól. Jövőre nagyobb kihívás vár rá.

Világbajnoki esélyesként indult Sebastian Vettel és a Ferrari szezonja, de a versenynaptár derekától nem tudták tartani a lépést Lewis Hamiltonnal és a Mercedesszel, így végül csúnya vereséget szenvedtek el az ellenfelüktől. Vettel és a Ferrari is elkövetett lényegében mindenféle hibát, amit csak lehetett, így meg kellett elégednie a 2. hellyel csapattársa, az év végén elküldött Kimi Räikkönen előtt.

Räikkönen és Vettel 2015 óta összeszokott páros alkottak, néhány balszerencsés ütközéstől és ritka csatározástól eltekintve a finn pilóta általában beállt a sorba, hogy támogassa csapattársát. Ross Brawn, az F1 sportért felelős ügyvezetője és a Ferrari volt technikai igazgatója úgy véli, jövőre Vettel már nem lesz ilyen kedvező helyzetben.

Vettel és Leclerc jövőre egy csapatot alkot Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

„Nem hinném, hogy Charles Leclerc annyira alkalmazkodó lesz, mint Kimi volt bizonyos esetekben – mondta az angol szakember az F1 hivatalos weboldalának. – Ne értsenek félre, Kimi a maga ura, de szerintem tudta, hogy a csapatnál merről fúj a szél” – tette hozzá a veterán mérnök, aki úgy vélte, Vettel és a Ferrari sem hozta az eredményt az idén, ezért tovább kell lépniük jövőre.

Brawn emlékeztetett, hogy a versenyzők olykor hibáznak, de kiemelte azt is, hogy a Ferrari több versenyen keresztül tévúton járt a fejlesztésekkel.

„Pilótaként az ember ennek a részese, nem tudja függetleníteni magát ettől. Emlékszem, hogy amikor a Ferrarinál voltam, és valami bizonytalanság merült fel, Michael [Schumacher] addig kopogtatott az ajtómon, hogy beszéljünk, addig időzött a mérnökökkel, és dolgozott, amíg meg nem barátkozott azzal, ami zajlott. Ez motiválja a csapatot, és arra sarkallja az embereket, hogy más nézőpontból is megnézzék a dolgokat.”

Leclerc már átült a Ferrariba Forrás: Motorsport Images/Jean Petin

A szakember szerint a Ferrarinak nem lesz szüksége nagy változásokra, hogy megszerezzék a végső győzelmet, de kiemelte, hogy a siker és a bukás között gyakran apró részletek döntenek. Ettől függetlenül a Scuderia versenyzőcsere mellett döntött, és választottjuk, Leclerc teljesítménye Brawnt is meggyőzte.

– vélte. – Eddig nem volt igazi viszonyítási alapja, de ez is eljön 2019-ben. A Ferrarinál hatalmas a teher, ráadásul nyomást okoz az is, hogy egy többszörös világbajnok mellett kell versenyeznie, úgyhogy elég nagy kihívás lesz számára a következő év. Amit eddig láttam tőle, az alapján arra számítok, hogy nagyon tisztességes munkát végez majd.”