Társoldalunk:
Hírlevél

Tudjuk, mit hoz a Jézuska a Räikkönen-rajongóknak

2018.12.09. 06:57

Már Magyarországon is kapható Kimi Räikkönen portrékötete, ami hazájában megdöntötte az eladási rekordokat, és itthon is szép sikerre számíthat.

Kimi Räikkönen a 2017-es szezon második felében sejthetett valamit a pályafutása további alakulásáról. Augusztusban új szerződést kapott a Ferraritól 2018-ra, de a színfalak mögött már tudhatta, hogy ez a szezon lesz a hattyúdala a Scuderiánál, akár a Forma-1-ben is. Idén végül tényleg elküldték, ám (kissé talán váratlanul) a Saubernél még legalább két évig F1-es pilóta marad.

Tavaly két, tőle szokatlan dolog is elindult Räikkönen körül, ami valami új kezdetét hozta: december végén Instagram-oldalt hozott létre, holott a nyilvánosságtól híresen próbálja magát távol tartani, és a színfalak mögött nagyjából a 2017-es Malajziai Nagydíjtól kezdve egy portrékötet elkészítésén kezdett dolgozni a többszörösen díjnyertes finn szerzővel, Kari Hotakainennel.

Kari Hotakainen könyve Kimi RäikkönenrőlFotó: Polyák Attila - Origo

Ennek eredménye, „Az ismeretlen Kimi Räikkönen” című könyv a karácsonyi könyvpiac egyik sikervárományosa, immáron Magyarországon is. A finn kiadás rekordokat döntött a sportkönyvek eladásai terén, egy hónap alatt százezernél is több példány kelt el belőle, majd a brit nyelvterületre szintén csúcsot jelentő, hat számjegyű összegért értékesítették a kiadási jogokat.

Nem kell nagy bátorság azt mondani, hogy ez a könyv valószínűleg minden F1 iránt érdeklődő olvasó karácsonyfája alatt megtalálható lesz, 

és azok között is népszerűnek ígérkezik, akik a Forma-1-et nem követik napi szinten, de a 2001 óta világszerte ismert „Räikkönen-jelenség”, és azon keresztül a sportág iránt érdeklődnek valamelyest. A könyv mindkét réteget megpróbálja kiszolgálni, ez több-kevesebb sikerrel meg is valósul, ami egyben a kötet erénye és gyengesége is egyaránt.

A nagy felbontású, érzékszervekre ható sportág egyre furcsábban mutat analóg környezetbenFotó: Polyák Attila - Origo

Különösebb spoilerezés nélkül a főhősről annyit mindenképpen el lehet mondani, hogy szinte szemtelenül fiatalon és rutintalanul került be a Forma-1 mezőnyébe 2001-ben, mindössze 21 évesen a Sauber versenyzőjeként, majd rögtön leszerződtette az akkor még élcsapatnak számító McLaren. 2007-től a Ferrari versenyzője lett, azonnal meg is nyerte a világbajnokságot, utána ralizni ment. 2012-től visszatért, először a Lotus, majd újra Ferrari színeiben. A nagy dobások itt már nem hozzá fűződtek.

Sikeres, de sporttörténeti szempontból nem kiemelkedő pályafutás az övé. A titokzatos, nyilvánosságtól viszolygó karaktere azonban sokaknak szimpatikus, meg is van a recept a bestsellerhez. 

Ehhez még hozzávehetjük, hogy Räikkönen nem az önéletrajzok szokásos formáját választotta, nem mondta tollba a történetet, és a szerző nem is bennfentes szakértő, hanem egy igen sokoldalú finn író, így a főhős személyén túl a koncepció önmagában is érdekes. Az F1-ben megszokott, angolszász világnézet helyett egy ízig-vérig finn történetet kapunk, nagyrészt finn szereplőkkel, finn utalásokkal, betekintéssel a finn gokart- és autóverseny szcéna ’90-es évek végi légkörébe.

Sami Visa, Mark Arnall, Räikkönen és Hotakainen - mind a négyen sokszor megjelennek a könyvben

Ezt tovább gyarapítja Hotakainen gazdag nyelvi világa, ami Bába Laura műfordításának köszönhetően magyarul is életre kel úgy, hogy a szakterminológiák is nagyrészt a helyükön vannak, így elkerülhető, hogy az F1 keménymagja néhány fejezet után bosszankodva félretegye a kötetet, ahogy ez sok más esetben előfordulhat.

A szerző háttere a történet tárgyalásában is megjelenik: Bár műfaji szempontból egy sportkönyvről beszélünk, valójában egy napjainkban játszódó finn tündérmese bontakozik ki a sorok között. 

A szerény körülmények között nevelkedő, de vagány és tehetséges legkisebb fiúra a nehézségeket és (talán szokatlan elemként) a saját szorongásait legyőzve rámosolyog a szerencse, jókor jó közegekbe kerül, és felkarolják olyan emberek, akik aztán egyre magasabbra emelik őt. Útközben előfordul némi züllés, átverés és szerelmek, majd a családalapításnak köszönhetően a révbe érés. Hősünk mindig meg is állja a helyét, így szépen épülhet a történet.   

Vigyázat, kattintásra spoilerek jönnek

Amikor meg nem, arról inkább nem beszélünk. Egy portrékötetnél nyilván nem (feltétlenül) várja el az ember, hogy az erős (ön)kritikát fogalmazzon meg az alanyáról, de Räikkönen történetében lényegében csak a szép, vicces, szórakoztató oldalát látjuk ennek az útnak, édesapja elvesztésének körülményeitől eltekintve a főszereplő és a szerző sem próbálja összetetten értelmezni a történteket.

Hotakainen részéről nagy erény, hogy nem a bennfentesség kényelmes perspektívájából készített egy száraz, sporteredményekre alapuló biográfiát, 

az viszont nagy hiányosság, hogy mivel egyáltalán nem ért ahhoz a közeghez, amiben a főszereplő mozog, lényegében mindent elhisz Räikkönennek és környezetének, amelynek tagjai is szinte csak méltatják a sportolót. Így erősíti meg a pilótáról már eddig is kialakult képet, amelyen egy vezetni szerető, de az autóversenyzéssel járó egyéb teendőktől irtózó, és ettől nagyon szenvedő figura vonásai rajzolódnak ki.

Segít a laikusoknak is

A szerző a nettó 200 oldalas terjedelem körülbelül felét fordítja arra, hogy Räikkönen pályafutását nagyjából kronologikus sorrendben tárgyalja. A „mesélő”, vagyis Hotakainen a 2017-es Malajziai Nagydíjon, Räikkönen rezidenciáján és az előszezoni teszteken is megjelent, a sorok között folyamatosan dolgozik azon, hogy az adott helyzetek hangulatát átadja az olvasónak.

Ez a meghitt családi pillanatok során inkább, a disznóvágáshoz hasonlított motormelegítés alkalmával kevésbé sikerül hitelesen. 

Hotakainen a személyes megfigyeléseivel és élményeivel betekintést nyújt abba a közegbe, amiben Räikkönen 20 éve létezik, ez a laikus olvasóknak valószínűleg segít a történet befogadásában, de a szerző talán kissé alacsonyra tette a lécet, mert az általa bemutatott háttér és kontextus egy 40 perces YouTube-dokumentumfilm részletességével és tartalmával ér fel.

Nem a képek dominálnak, de előkerült néhány ritkaság a családi archívumbólFotó: Polyák Attila - Origo

Néhány, eddig nem említett részlettől és tényleg nem sok (ráadásul, általában nem kifejezetten lényeges), korábban ismeretlen összefüggéstől eltekintve többször felmerül az a gondolat, hogy ez a tartalom belefért volna egy podcastba, és a híreket rendszeresen olvasók is találkoztak már a kirakós legtöbb elemével. Ez erősíti a gyanút, hogy

a könyv megszületését nem a hiánypótlás, hanem a pénzkereseti lehetőség igénye hajtotta. 

Ettől függetlenül nem lehet azt állítani, hogy a kötet nem szórakoztató, és ne érné meg azt a néhány órát, amit az ember egyébként egy közepes akciófilmre vagy tömegközlekedésre szánna. Sokan talán a piálós sztorik miatt nyúlnak majd a könyvhöz, de Räikkönen ezeket is mértékkel adagolja, gyerek kezébe azonban még így sem ajánlott olvasmány.

Kemény fedeles, tartós kiadványFotó: Polyák Attila - Origo

A kötet várhatóan azért is sikerre számíthat, mert az olvasó a végén gyaníthatóan további megerősítést kap majd a Räikkönenről korábban kialakított véleményével kapcsolatban. Akiknek eddig imponált a flegma őstehetség figurája, élvezni fogják a könyvet, és azok is újabb muníciót kapnak majd, akik a sportolót a közszereplései alapján eddig egy kissé sekélyes karakternek tartották.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK