Az F1-es csapatfőnököknél Vettel csúnyán kikapott Hamiltontól

Forma-1, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Abu-dzabi Nagydíj
Motorsports: FIA Formula One World Championship 2018, Grand Prix of Abu Dhabi, World Championship;2018;Grand Prix;Abu Dhabi, , #5 Sebastian Vettel (GER, Scuderia Ferrari)#44 Lewis Hamilton (GBR, Mercedes AMG Petronas F1 Team), 24.11.2018. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A Forma-1 csapatfőnökeinek pilóták teljesítményét értékelő rangsorában érdekes képet kaphatunk arról, hogy szerintük autótól függetlenül ki, milyen teljesítményt nyújtott az idén. Vettel szezonja így még rosszabbul fest.

A szezon végeztével nemcsak az újságírók, hanem az Autosport közreműködésével az F1-es csapatfőnökök is értékelik a versenyzők teljesítményét, és névtelen szavazás keretein belül leadják voksaikat a szerintük legjobban teljesítő pilótákra. A futamokhoz hasonlóan az értékelés itt is a hivatalos pontrendszer szerint zajlik, az első 25, a második 18, a harmadik 15 pontot kap, és így tovább. Az előző idényhez képest nem történt változás az első háromban, ahogyan abban sem, hogy a sorrend most is nagyban eltért a világbajnoki pontverseny végeredményétől.

Hamilton és Vettel csatája a csapatfőnökök szemében még annyira sem volt szoros, mint a valóságban Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

A Forma-1-ben – miként más sportágakban – sem minden esetben elvárható, hogy valaki a saját versenyzőjéről a legőszintébben mondjon véleményt a külvilág felé, éppen ezért az Autosport hagyományos év végi szavazásán az F1-es csapatfőnökök névtelenül adhatják le voksaikat a szerintük tíz legjobban teljesítő versenyzőre, ezzel is biztosítva az őszinte válaszadást.

A lista tetején ki más, mint az idén ötödik világbajnoki címét nyerő Lewis Hamilton végzett, nem meglepő módon a Mercedes pilótájának teljesítménye a csapatfőnökök körében sem hagyott kétséget afelől, hogy ki volt 2018 legjobbja.

Olyannyira nem, hogy míg a vb-pontversenyben 88 ponttal nyert Hamilton, a csapatfőnökök között 113 pontot vert a Max Verstappen mögé szoruló Vettelre, ami a 10 pontszerzési lehetőséget nézve a valóságban látott 21 ellenében hatalmas fölény.

A valódi pontversennyel ellentétben a lista második helyén, akárcsak tavaly, az idén is Verstappen zárt, aki a zaklatott szezonkezdés után meggyőző teljesítménnyel javított, két győzelmet szerzett a harmadik erőnek számító Red Bull-lal, ami a csapatfőnökök között elég volt arra, hogy megelőzze a hibát hibára halmozó Vettelt.

Alonso az idén is csak szenvedett, a csapatfőnökök azonban nagyra értékelték az erőfeszítéseit Forrás: Motorsport Images/Steven Tee

A negyedik pozícióban Vetteltől mindössze két ponttal elmaradva az F1-től visszavonuló Fernando Alonso zárt, aki szokás szerint többször jobb eredményt ért el, mint amire az autója alapján számítani lehetett, csapattársát pedig a szezon összes időmérőjén legyőzte. Az ötödik helyen Daniel Ricciardo végzett, aki egy hellyel még így is jobb eredményt ért el, mint a valóságban, a Verstappenhez képesti nagy lemaradása azonban jól mutatja, kit is tartottak idén a Red Bull vezérének a csapatfőnökök.

Hol van a Ferrari és a Mercedes másik versenyzője?

A világbajnoki pontversenyben Kimi Räikkönen a harmadik, Valtteri Bottas az ötödik lett, a csapatfőnökök azonban 2017-hez képest az idén is lehúzták a teljesítményüket,

a 2007-es világbajnok ismét a hetedik lett a rangsorukban, ami pedig ennél érdekesebb, Bottas két helyet előrelépett a tizedikről a nyolcadik helyre úgy, hogy az eredmények tekintetében rosszabb éve volt a tavalyinál. Vélhetően ebben az is benne van, hogy a teljesítménye viszont saját bevallása szerint erősebb volt Hamiltonhoz képest, mint 2017-ben, ezt ezek szerint a csapatfőnökök is így látták.

Leclerc-t egyértelműen a jövő sztárjának látják a csapatfőnökök is Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Nem tekinthető nagy meglepetésnek Charles Leclerc hetedik helye, a Sauber újoncának erős bemutatkozó éve ferraris szerződést ért neki 2019-re,

Räikkönennél már most jobbnak látták őt a csapatfőnökök,

akiknek rangsorában csak három többszörös világbajnok és két többszörös futamgyőztes előzte őt meg. Az utolsó két helyen Esteban Ocon és Nico Hülkenberg végzett ebben a sorrendben, a francia négy, a német egy helyet rontott tavalyi eredményéhez képest.

Az F1-es csapatfőnökök pilótarangsora 2018-ban

helyezés pilóta pontszám előző év
1. Lewis Hamilton 218 1.
2. Max Verstappen 139 2.
3. Sebastian Vettel 105 3.
4. Fernando Alonso 103 6.
5. Daniel Ricciardo 85 4.
6. Charles Leclerc 71 -
7. Kimi Räikkönen 57 7.
8. Valtteri Bottas 38 10.
9. Esteban Ocon 27 5.
10. Nico Hülkenberg 23 9.