Társoldalunk:

Pénz miatt nyújtottak be óvást a Force India ellen

2018.11.23. 11:18

A Haas és a Force India valószínűleg pénzen marakodik, ezért az amerikai istálló az FIA-hoz fordult a szezonzáró előtt.

Új szintre lépett a Haas és a Force India augusztus óta nagyrészt a színfalak mögött zajló vitája, ami abból fakad, hogy a csődbe vitt, majd papíron Racing Point Force India néven újjáalakított silverstone-i csapat a Belga Nagydíj előtt szerzett konstruktőri pontjait ugyan elvesztette, de az F1-es jogdíjakhoz ugyanúgy hozzáfér, mintha a csapat jogfolytonossággal működne tovább.

A többi csapatot ez nem zavarja, a Haast viszont igen, mivel ők elestek ezektől a lehetőségektől a 2016-os és a 2017-es szezon során, mivel új konstruktőrként érkeztek meg az F1-be. Felmerült náluk a kérdés, hogy az újjáalakított Force India vagy új konstruktőr, vagy ha nem az, akkor rendelkeznek-e az autójuk terveinek szellemi jogaival.(Az eszközök megvásárlása révén valószínűleg igen.)

Esteban Ocon (Force India) és Kevin Magnussen (Haas) a Brazil NagydíjonForrás: AFP/Evaristo Sa

Az Abu-dzabi Nagydíj előtt óvást nyújtottak be riválisuk ellen az FIA-hoz a kérdés tisztázására, és pénteken meg is kezdődött a tárgyalás, de ezt megszakították, mert a szövetség időt kért a menet közben átadott újabb dokumentumok tanulmányozására. A meghallgatást így az első szabadedzése vége után egy órával, magyar idő szerint délután fél 1-től folytatják.

Amennyiben az a döntés születik, hogy az új Force India nem jogosult az úgynevezett Column 1 pénzdíjra, legkorábban 2020-tól részesedhetnek belőle, mert ez azoknak a csapatoknak jár, amelyek az előző három bajnokságból kettőben a tíz legjobb konstruktőr között végeztek. Újnak minősített csapatként értelemszerűen csak a 2019-es idény után teljesítenék ezt a feltételt.

A középmezőnyben is dollármilliók sorsát befolyásolja, hogy az egyes csapatok hány pontot szereznek és mennyi forrásból gazdálkodhatnak – a Haas például a Renault óvása miatt vesztett értékes pontokat Monzában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK