Társoldalunk:
Hírlevél

Ricciardo: A 2014-es előzéseim új színt hoztak az F1-be

2018.11.21. 11:47

Blogbejegyzésben búcsúzik az ausztrál pilóta a Red Bulltól. Úgy érzi, 2014-ben meglepte az F1 világát azzal, hogy magasabb szintre emelte az előzéseket.

Állandó probléma az F1-ben, hogy a versenyzők nehezen tudják megelőzni egymást, de Daniel Ricciardo gyakran fittyet hány erre, és meglepi az ellenfeleit. Szinte védjegyévé vált a messziről indított, „bevetődéses” előzés, ennek már egyebek mellett Kimi Räikkönen (Monzában) vagy Valtteri Bottas (Kínában) is áldozatul esett.

Ricciardo már a Red Bullnál töltött első F1-es szezonja során meglepetést okozott, hiszen három futamgyőzelmet ért el 2014-ben, míg a világbajnoki címet védő csapattársa, Sebastian Vettel egyet sem. Az ausztrál pilóta úgy emlékezik arra a szezonra, hogy „számomra az volt a legmókásabb és a pályafutásom legfontosabb éve.”

Ricciardo a 2014-es Ausztrál NagydíjonForrás: Red Bull/Clive Mason/Getty Images

„Nagy győzelmeket szereztem, és óriási csatát vívtam Fernando [Alonso] ellen Németországban, ahol nagyon keményen, de sportszerűen küzdöttünk, és utána méltatott is kissé, ami számomra akkor nagy dolog volt. Úgy érzem, ’14 nem csak engem és az én hozzáállásomat formálta, a többiektől látott előzések szintjét is emelte a sportágban.”  

Nem sokan próbálkoztak azzal, hogy olyan messziről támadjanak, és nagy előzési manővereket hajtsanak végre.   

„Talán tőlem tanulták, abból, ahogy én versenyeztem, úgyhogy talán új mércét állítottam, és megmutattam az embereknek, hogy mi minden lehetséges. Utána a többi pilóta is hajlandó volt próbálkozni. Megértem, ha ez kicsit felvágósnak hangzik, de én ezt tényleg így hiszem. Nem mondom, hogy mindenki képes erre, de legalább többen próbálkoznak!”

Ricciardóé lett

Ricciardo köszönetet mondott versenymérnökének, Simon Rennie-nek, és a szerelőknek, akik egyebek mellett az idei Kínai Nagydíjon elért győzelméhez is hozzásegítették őt. Megerősítette, hogy a jövő heti teszteken nem vesz részt, utána viszont a Red Bull karácsonyi partijára ő is hivatalos.

Biztos vagyok abban, hogy sok pilóta nem értené, miért megyek el a karácsonyi buliba, ha leléptem a csapattól, mert kit érdekel?”  

„Én viszont úgy érzem, helyes [ott lenni] a gyárban és az egész csapatnál dolgozók miatt, hogy kimutassam mindenkinek a hálámat az elmúlt 5 év során nyújtott munkájukért. Utána meg irány az új csapatomhoz, majd jön egy utolsó repülőút, hogy némi pihenőre menjek otthon, Ausztráliában.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK