Társoldalunk:
Hírlevél

A Red Bull látványos videóban mutatja be egy orrkúp újjászületését

2018.11.18. 10:25

Szinte hihetetlen, milyen odafigyeléssel újítják fel a versenyek után az alkatrészeket, a Red Bull végigkövette egy orrkúp történetét.

Két évvel ezelőtt egy csavar kalandos útját mutatták be a Red Bullnál, az idei szezon alkonyán pedig egy orrkúpra esett a választás egy hasonlóan izgalmas kisfilmben. A történet elején a szerelők leveszik a harctéren edződött alkatrészt Max Verstappen autójáról, majd bő 2 percbe sűrítve mutatják be a felújítás fázisait.

Az elemet először gondosan bedobozolták, így tesznek nagyjából 200 kompozit alkatrésszel a versenyek között (hogy mik ezek, arról a csapat szakértőjével, Kling Sándorral beszélgettünk korábban), majd a gyárba visszaküldve kezelésbe veszik. Először a látható hibákat, kőfelverődéseket jelölik be, aztán eltávolítják a korábban felvitt festékréteget.

Lézeres eszközökkel vizsgálják az alkatrész formáját az aerodinamikai hatékonyság szempontjából, majd ultrahanggal repedéseket keresnek rajta. A minőség-ellenőrzés során újra terhelésnek teszik ki az orrkúpot, és ha minden rendben, visszaküldik azt a fényezőüzembe. Itt újabb öt munkafázis következik, így ismét eredeti pompájában tündököl az autó orra.

Az elkészült felújítást aláírással hitelesítik, majd ismét bedobozolják az alkatrészt, hogy még időben visszaérjen a következő verseny helyszínére. Itt a versenycsapat tagjai újra felszerelik rá a szárnyakat, és az autó ismét visszakapja az egyik ékességét, mielőtt az egész folyamat megismétlődik, a kockás zászló után.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK