Társoldalunk:

Hamilton új helyszínek helyett több tradicionális F1-es futamot akar

2018.11.15. 13:57

Lewis Hamilton nem nézi jó szemmel, hogy a hagyományos versenyek kárára olyan országokba viszik az F1-es futamokat, amelyeknek nincsenek hagyományai a sportágban.

A Vietnámi Nagydíj tető alá hozása a Liberty Media reményei szerint csak az első lépés volt olyan új országok felé, amelyekben eddig még nem rendeztek Forma-1-es versenyt. A száguldó cirkusz jogtulajdonosa szeretné követni az elmúlt 10-15 évben látott trendet és bővíteni a sportág ismertségét világszerte, Lewis Hamilton azonban nem feltétlenül ért egyet ezzel a szemlélettel, szerinte a tradicionális helyszíneken kellene a mostaninál több versenyt rendezni.

Hamilton jobban örülne, ha a Brit Nagydíjhoz hasonló, a szurkolók körében is népszerű futamból lenne többForrás: DPPI/Dppi

Bahrein, Kína, Törökország, Szingapúr, Abu-dzabi, Dél-Korea, India, Oroszország, Azerbajdzsán. Ezekbe, a motorsport-hagyományokkal alig, vagy egyáltalán nem rendelkező országokba látogatott el a Forma-1 2004 óta, és bár Törökországban, Indiában és Dél-Koreában már nem rendeznek versenyt, a Liberty Media célja, hogy további, eddig a naptárban nem szereplő helyszínekre vigye el az F1-et.

Lewis Hamilton ezen törekvéseket látva nem örül kimondottan, ő inkább a hagyományos futamokat részesíti előnyben.

„Versenyzői oldalról nem tudom, hogy mennyire fontos új országokba látogatni – nyilatkozta a BBC-nek. – Ha lenne egy versenyünk Silverstone-ban, egy másik pedig Londonban, az elég klassz lenne. A versenyzésnek nagy történelme van Angliában, Németországban, Olaszországban, újabban pedig az Egyesült Államokban is egyre jobb a helyzet. Ezeken a helyszíneken azonban csak évi egy versenyt rendeznek, ha rajtam múlna, ezekbe az országokba megpróbálnék több futamot vinni. Lehetne Német Nagydíjunk, meg egy másik futam Berlinben. Szerintem olyan városokhoz kötni a versenyeket, ahol sok ember él, valószínűleg jó dolog lenne. Nem feltétlenül szükséges olyan országokba mennünk, ahol keveset tudnak a Forma-1-ről."

Hamilton az eddigi utolsó Indiai Nagydíjon 2013-ban, a háttérben üresen árválkodó lelátó előttForrás: AFP/Prakash Singh

A 2020-as Vietnámi Nagydíj ilyen országban lesz, miként korábban a török, vagy az indiai futam is ilyen volt, nem is nyerték el az ötszörös világbajnok tetszését. „Voltam korábban Vietnámban, gyönyörű hely. Indiában is voltam, ahol furcsa volt a verseny, mert nagyon szegény ország, mégis ott volt ez a hatalmas és gyönyörű pálya a semmi közepén. Nagyon ellentmondásosan éreztem magam azon a nagydíjon. Voltunk Törökországban is, ahová szinte senki nem jött el megnézni a versenyt. Klassz pálya, klassz hétvége, de gyenge közönség."

Hamilton az Instagramon magyarázta meg az India Nagydíjjal kapcsolatos nyilatkozatát

Az Indiai Nagydíjra tett kijelentéseit nem fogadták valami jól, Hamilton ezért később az Instagramon magyarázta el, hogy mire is gondolt pontosan. „Üdv mindenkinek! Úgy vettem észre, hogy néhányan dühösek az Indiáról tett kijelentéseim miatt. Először is, India az egyik leggyönyörűbb hely a világon, a kultúrája hihetetlen. Mindig jól éreztem magam ott, ugyanakkor a gyorsan növekvő gazdaság ellenére nagy a szegénység. Arra utaltam, hogy furcsa volt a versenyen hajléktalanok mellett kijutni a pályára, majd megérkezni egy hatalmas arénába, ahol a pénz nem számított. Több száz milliót költöttek arra a pályára, most pedig nem is használják. Azt a pénzt iskolákra, vagy otthonokra is lehetett volna költeni. Amikor ott versenyeztünk, senki nem jött ki, mert túl drága volt, vagy nem érdekelte az embereket. Ugyanakkor találkoztam néhány csodálatos indiai szurkolóval."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK