Társoldalunk:

Bottas kezd besokallni a védekező szereptől

2018.11.14. 19:44

A finn pilótának kezd sok lenni a védekezés az F1-ben, később elismerte, nem ilyen szezonról álmodott. Kínos rekordokat állíthat be.

Lewis Hamilton világbajnoki címe sem hozott megváltást Valtteri Bottasnak, aki a Brazil Nagydíjon is csapattársa árnyékába szorult, végül csupán az 5. helyen ért célba, miközben Hamilton motorproblémákkal és jó adag szerencsével nyerni tudott.

Bottas az Azeri Nagydíjon néhány kilométerrel a leintés előtt az élről esett ki defekt miatt, az Orosz Nagydíjon pedig félreállították Hamilton útjából, azonban 2012 óta így is az első Mercedes-pilóta lehet, aki nem nyer futamot az aktuális autóval, ráadásul 1994 óta mindössze ő lehet a harmadik pilóta, aki futamot sem nyer az adott évben világbajnok csapattársa mellett.

Bottas és a későbbi 2. helyezett, Max VerstappenForrás: Mark Thompson/Getty Images

A finn pilóta a Brazil Nagydíjat lényegében végig védekezte, de ebben nem sok örömét lelte, azt mondta, „néha már kezdett bosszantó lenni, mert annyiszor csináltam már ezt.” Hozzátette: „Próbáltam védekezni, ilyenkor kompromisszumokat kell kötni, hogy az ember mennyire áldozza fel a következő egyenest vagy kanyart.”

Próbálkoztam, de végül is, csak idő kérdése volt, hogy a többiek túljussanak rajtam.” 

Bottas annyira küzdött a gumik túlmelegedésével és a második etap során a hólyagosodással, hogy amikor már a 11. helyről induló Daniel Ricciardo is megelőzte, inkább egy „ingyenes” kerékcsere mellett döntöttek, hiszen a 6. helyezett Sebastian Vettel is küszködött az autójával, a 7. helyezett Charles Leclerc pedig nem volt ellenfél a számukra.

Bár a Mercedes pilótája az egyéni világbajnoki címért nem lehetett harcban, a konstruktőri győzelemhez így is hozzájárult. A csapat angliai ünnepségein elmondta, ebben örömmel vett részt.

„Számomra személyesen nem úgy alakult a szezon, ahogy reméltem, de nagyon örülök, hogy részese lehetek a konstruktőri világbajnokságot megnyerő csapatnak. Ez sokat jelent nekem, és büszke csapattag vagyok. Köszönet mindenkinek a kemény munkáért, csodálatos autót építettetek, amit nagy élvezet vezetni.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK