Társoldalunk:

Verstappen elárulta, Ocon mivel bosszantotta fel igazán

2018.11.14. 09:51

A Red Bull versenyzője szerint nem a baleset miatt borult ki a legjobban a Brazil Nagydíj után. Az F1 versenyigazgatója nem tart attól, hogy elszabadulnak az indulatok.

Furcsa baleset miatt veszítette el a győzelmet Max Verstappen a vasárnapi Brazil Nagydíjon. A versenyt vezetve összeütközött a lekörözött Esteban Oconnal, amikor a francia pilóta az új gumik jelentette tempóelőnyt kihasználva megpróbálta visszavenni a körét. Verstappen nem hagyta magát, védekezni kezdett, ekkor történt meg a baj.

A sportfelügyelők Ocont tartották hibásnak, mert az előzési manővert nem tudta lezárni, de Lewis Hamilton elmondta Verstappennek, hogy ő is hibázott, mert felesleges kockázatot vállalt. Verstappent ez azonban nem nyugtatta meg, obszcén kifejezésekkel becsmérelte Ocont, és előtte lökdösni is kezdte, amikor a mérlegelésnél találkoztak.

„Csak meg akartam kérdezni tőle, hogy mi volt ez, és hogyan történhetett meg – mondta Verstappen a Ziggo Sport csatorna Peptalk című műsorában. – Ő viszont vigyorogva rögtön azt mondta, hogy gyorsabb volt nálam. Próbáltam a szerelőim felé a lehető leginkább pozitív [hozzáállású] lenni, de ez a 2. hely nincs rendjén.

Utána meg az ember találkozik valakivel, aki még csak nem is sajnálja, hogy mi történt, sőt, pont ellentétesen reagál.” 

A műsorvezető kérdésére Verstappen tagadta, hogy azért is esett neki Oconnak, mert az F3-as küzdelmeik során már rossz viszony alakult ki köztük. „Nem, a Forma-1-ben egyáltalán nem is az ellenfelem. Csak azokra az emberekre összpontosítok, akikre fókuszálnom kell, és azokat a pilótákat próbálom legyőzni, akiknek a felszerelése is jó.”

Amikor a Red Bull boxolni küldte Verstappent a Mexikói Nagydíj előtt, valószínűleg ők sem sejtették, hogy a holland pilóta ilyen hamar hasznát venné a tanultaknak

Charlie Whiting, az FIA F1-es versenyigazgatója szerint a sportfelügyelők egyértelmű állásfoglalást tettek azzal, hogy Verstappennek kétnapnyi közmunkát írtak elő a lökdösődésért. „Lássuk a dolgokat valószerűen, ez már számos alkalommal előfordult a múltban, ezt mindannyian tudjuk” – utalt a tettlegességekre.” 

Ez a mostani incidens [Verstappen és Ocon között, a verseny után] nem tűnt olyan komolynak, de nem hiszem, hogy bármennyi fizikai kontaktus is elfogadható lenne.” 

A sportfelügyelőknek a múlt hétvégén kijutott az indulatos versenyzőkből, Sebastian Vettelt is megbüntették, mert nem tartotta be a protokollt az időmérő edzés alatt előírt mérlegelés során Whiting nem tart attól, hogy erőszakossá válna a pilóták viselkedése, szerinte Vettelt csak az bosszantotta fel, hogy kiintették a mérlegelésre.

„A Ferrari kissé szokatlan dolgot tett, kimentek megnézni a pályát a [szuperlágy] gumitípussal, aztán visszajöttek a bokszba, és ilyenkor mindig megvan a veszély, hogy kiintik őket. Ezt ők is tudják, és ezzel számolniuk kellene. Mindig mondom a csapatoknak, hogy adjanak hozzá egy percet, mert addig fog tartani. Nem hiszem, hogy ezek a dolgok összefüggnek, és »kitör az erőszak« ilyen esetek miatt.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK