Alonso vergődése a Forma-1 szegénységi bizonyítványa

Forma-1, Brazil Nagydíj, Fernando Alonso, McLaren Racing
McLaren's Spanish driver Fernando Alonso walks to the pits, during the third free practice session of the F1 Brazil Grand Prix, at the Interlagos racetrack in Sao Paulo, Brazil on November 10, 2018. (Photo by NELSON ALMEIDA / AFP)
Vágólapra másolva!
Sergio Pérez, a Force India versenyzője szerint Fernando Alonso méltatlan búcsúja a Forma-1-től megmutatja, hogy milyen rossz állapotban van jelenleg a sportág.

Vészesen közeledik Fernando Alonso Forma-1-es búcsúja, a Brazil Nagydj után ugyanis már csak egyetlen futam van hátra a kétszeres világbajnok pályafutásából a száguldó cirkuszban. Alonso abban reménykedett Interlagosban, hogy sikerül pontszerzéssel hátat fordítania az F1-nek, erre azonban legutóbb egy pillanatig sem volt esélye, az erőviszonyokat elnézve pedig Abu-dzabiban sem valószínű, hogy lesz, ami a Force India mexikói pilótája szerint mindent elmond a sportág jelenlegi helyzetéről.

Időről időre Alonsóból előtör a frusztráltság az eredménytelenség miatt Forrás: AFP/Nelson Almeida

Többen, például a honfitárs Carlos Sainz is szót emelt már azért, hogy a Forma-1-re nézve szégyenteljes, hogy Alonso a mezőny végén sínylődik ahelyett, hogy a győzelmekért küzdene. Az idei szezonra is jellemző volt, ami a korábbi évekre, nevezetesen, hogy az élmezőny csapatain kívül másnak semmi esélye nincs a győzelemre.

Sergio Pérez szerint Alonso helyzete tökéletes látlelet a száguldó cirkusz mostani állapotáról.

„Ez megmutatja, hogy mennyire rossz jelenleg az F1 – nyilatkozta Pérez. – A világ egyik legjobb pilótája hétről-hétre a középmezőnyben a pontszerzésért küzd, de ha betennénk egy másik autóba, világbajnok lenne. Itt tart jelenleg a sportág, mindannyian ugyanabban a hajóban evezünk."

Alonso jövőre a sportautó-világbajnokságban (WEC) és az Indianapolis 500-on versenyez, az F1-nek pedig valószínűleg örökre búcsút int, noha akadnak, akik reménykednek a visszatérésében, köztük Pérez is.

Alonso Brazíliában is csak a mezőny végén szenvedett Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

„Szerencsés volt a pályafutása során, hogy párszor nagyon versenyképes autóban ült, amelyekkel világbajnokságokat nyerhetett. Nagyon tehetséges, megérdemli az elért sikereket, a legjobbakat kívánom neki. Talán egyszer visszatér, ki tudja?" – tette fel a kérdést Pérez.

A kétszeres világbajnok a Triple Crownt hajszolja, valamint egyéb, az F1-en kívüli nagy versenyek megnyerését is kitűzte célul, ami Pérez szemében tiszteletreméltó hozzáállás.

Imádja a versenyzést, nagyon tisztelem azért, amit elért, de azért is, amiket most próbál elérni. Sajnálatos, hogy elveszítjük őt."