Társoldalunk:
Hírlevél

Villeneuve: Hamilton mérföldekkel jobb Schumachernél

2018.10.28. 13:45

Minden idők legjobbjait rangsoroló listáján Hamiltonnal ellentétben Schumachert az első ötbe sem tette be az 1997-es világbajnok, mivel túl sok negatívum árnyékolta be a karrierjét.

Jacques Villeneuve soha nem visszafogott stílusáról volt híres, az 1997-es világbajnoknak többnyire ami a szívén, az a száján. Különösen igaz ez akkor, ha egykori riválisáról, a hétszeres világbajnok Michael Schumacherről van szó, akivel Villeneuve soha nem ápolt jó viszonyt, már kettejük közös karrierje alatt sem hagyott ki egyetlen alkalmat sem arra, hogy belerúgjon a német világbajnokba. Legutóbb Schumacher és Lewis Hamilton összevetésében fejtette ki előbbire cseppet sem hízelgő véleményét.

Villeneuve szerint Hamilton nagyobb bajnok, mint SchumacherForrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Az utóbbi időben rendszeressé váltak a találgatások azzal kapcsolatban, hogy Hamilton megdöntheti-e Schumacher rekordjait a futamgyőzelmek és világbajnoki címek számának terén. Bárhogy is lesz, a 165 versenyen 11 győzelmet arató kanadai szerint a Mercedes pilótája már most jóval a rekordbajnok fölött áll.

Lewist mérföldekkel Michael elé rangsorolnám – mondta Villeneuve, aki Schumachert a top 5-be sem tette be saját maga világbajnokokat sorrendbe állító listáján, amelyen Ayrton Senna, Alain Prost, Hamilton, Niki Lauda és Jackie Stewart szerepelnek. – Túl sok negatívum volt körülötte, túl sok kérdőjel arról, hogy miként nyert versenyeket és világbajnokságokat. Remek bajnoknak lenni többet jelent annál, hogy az ember futamokat nyer."

Villeneuve és Schumacher együtt nevetnek a 2000-es USA Nagydíj sajtótájékoztatójánForrás: AFP/Stan Honda

A 42 éves korábbi pilóta szerint ezzel szemben

Hamiltonnak nem voltak kétes ügyei karrierje alatt és soha nem alkalmazott piszkos trükköket.

„Körülötte nagyon kevés a negativitás. Az ember szeretheti vagy nem azt, ahogyan az életét éli, de semmi csúnyaság, vagy negatívum nem róható fel neki, nem viselkedik így az ellenfeleivel sem, hanem tiszteli őket – mondta a Reuters-nek a kanadai világbajnok. – Nincs kérdőjel azzal kapcsolatban, hogy csal-e, vagy sem, vagy piszkos módon versenyez-e. Minden bajnoknak ilyennek kellene lennie."

Villeneuve-öt a Mexikói Nagydíj alatt a Sky Sports is megkérdezte kijelentéseiről. „Azért gondolom így, mert [Hamiltonnak] mindig is tiszta volt a karrierje, nem volt részese megkérdőjelezhető eseteknek, és mindig a legjobbját nyújtotta, ami nagyon meggyőző" – mondta.

Jackie Stewart szerint Hamilton ki fog égni

A háromszoros világbajnok skót a Mexikói Nagydíj előtt szintén kifejtette véleményét az ötödik címét minden bizonnyal a futamon bebiztosító Hamiltonról, akinek szerinte egy pont után elege lesz a Forma-1-ből, és ezért fog visszavonulni, addig azonban továbbra is szállítani fogja a győzelmeket. A Mercedes folytatni fogja? Az embert azt gondolná, hogy igen. Lewis folytatni fogja? Egy ponton ki fog égni – nyilatkozta Stewart. – Vannak más szenvedélyei is, a zene, a divat. Azonban amíg élvezi, az ember arra fogadna, hogy továbbra is nyerni fog."

Hamilton és Stewart a 2015-ös Ausztrál NagydíjonForrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Asanka Brendon Ratnayake

A 79 éves legenda úgy véli, Hamiltonnak minden esélye megvan arra, hogy megdöntse Schumacher rekordjait, az a bizonyos kiégés tehát még odébb lehet. „Ott van az a faktor is, hogy addig jó visszavonulni, amíg valaki a csúcson van. Schumacher rekordja azonba szerintem megdönthető, a rekordok különben is azért vannak, hogy megdöntsék őket."
Stewart abba inkább nem ment bele, hogy a Mercedes versenyzőjének ott van-e a helye minden idők legjobbjai között, ezt szerinte ugyanis majd csak Hamilton visszavonulása után lehet eldönteni. „Lewis része lesz az erről folyó diskurzusnak, de választ csak a karrierje végén kapunk, ott pedig még nem tart."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK