Társoldalunk:

Ricciardo falat rombolt dühében

2018.10.22. 00:02

Max Verstappen USA Nagydíjon szerzett második helye csodaszámba ment a Red Bull csapatfőnöke szerint, aki eközben szomorú is volt a csapat motorhome-jában a falba ököllel lyukat ütő Daniel Ricciardo miatt.

Akárcsak tavaly, Max Verstappen ismét hihetetlen felzárkózást produkált a mezőny végéről Austinban, és a 18. helyről rajtolva végül a 2. pozícióban intette le a kockás zászló. A Red Bullnál nem hittek benne, hogy képes lesz a végéig életben tartani a szuperlágy gumikat, ő azonban nem csupán ellentmondott a szimulációknak, hanem még a frissebb abroncsokon közeledő Lewis Hamiltont is visszatartotta.

Verstappen gumikezelésétől elállt a csapat lélegzete - Galéria!Forrás: AFP/2018 Getty Images/Dan Istitene

Sokáig úgy tűnt, Verstappen lesz az egyetlen akadály Lewis Hamilton és a brit ötödik világbajnoki címe között, ugyanis amíg Sebastian Vettel nem jött fel a negyedik helyre, a Mercedes pilótájának elég lett volna a hollandot megelőzni, hogy megkaparintsa a címet.

Verstappen az élmezőnyben Räikkönent kivéve mindenki másnál több kört tett meg egyetlen gumiszetten,

ha azonban azt nézzük, hogy a többiekkel ellentétben ő a szuperlágyakon fejezte be a versenyt, még a finn pilótánál is jobban vigyázott az abroncsokra.

„Micsoda versenyzés volt a 18. helyről rajtolva a pole pozícióból induló, sokkal jobb gumikon autózó versenyző ellen harcolni a verseny végén – lelkendezett Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a Sky Sportsnak a leintés után. – A végén nagyon koncentráltunk Lewisra, ennek ellenére úgy is egyre közelebb került Kimihez, hogy óvatosan vezetett. Talán Lewis fenyegetése nélkül támadhatott volna a győzelemért. Minden szimulációnk azt mutatta, hogy kizárt, hogy ezeken a gumikon el lehet menni a végéig, hat körrel korábban el fognak fogyni, ő azonban megcsinálta, végig magabiztos volt aziránt, hogy képes rá, vigyázott a gumikra a gyors kanyarokban."

Így tartotta maga mögött Verstappen az őt támadó Hamiltont

Hamilton egyetlen valódi támadást tudott csak intézni Verstappen ellen, aki kanyarokon át védekezett, majd a 18-as fordulóban belül maradt, miközben Hamilton a külső íven kisodródott a gumitörmelékre, majd a bukótérbe, ami eldöntötte a párharcot. „Volt pár kanyar, amelyekben be kellett csuknom az ajtót, majd kívülről próbálkozott, láttam, hogy elfogy a helye. Ilyenkor az ember sok gumit szed össze, egy körbe is beletelik, mire újra visszajön a tapadás" – mondta Verstappen.

A futam utáni sajtótájékoztatón Hamilton viccesen megjegyezte a hollandnak, „Talán túl sok helyet hagytam„, mire Verstappen azzal felelt, „Igen, egy kicsit még kijjebb szoríthattál volna.”A Mercedes világbajnoka azzal zárta a párbeszédet, hogy nem látta, hol van a Red Bull, és nem akart összeütközni vele.

„Mindig jó világbajnokok ellen versenyezni, nagyon fair volt, nyilván a világbajnoki címet is szem előtt kellett tartania – dicsérte később Hamiltont a Red Bull versenyzője. – Nagyon szenvedtem a gumikon, tudtam, hogy neki jobbak az abroncsai, ez pedig mindig nehezebbé teszi a dolgot."

Verstappen ezzel egyébként ellentmondott Hamiltonnak, aki azt állította, neki voltak rosszabb állapotban a gumijai.

Ricciardo ököllel ütötte a falat

A másik Red Bull-pilótának messze nem alakult olyan jól a versenye, Daniel Ricciardo műszaki hiba miatt kiállni kényszerült a negyedik helyről, miközben közvetlenül csapattársa előtt haladt. Christian Horner szerint ha végigmegy, vele is számolni kellett volna a futam végén. A csapatfőnök el fog beszélgetni a Renault-val az újabb kiesésről.

Ricciardo itt még a két gyári Renault előtt haladt - Galéria!Forrás: AFP/2018 Getty Images/Mark Thompson

„Nagyon sajnálom Danielt, úgy tűnik, ugyanaz az erőforrás-hiba ütötte fel a fejét, ami Bahreinben, és minden teljesen leállt – nyilatkozta Horner a Sky Sportsnak. – Erős versenyt futott addig, ő is ott lett volna az elején. Remélem, hogy van elég alkatrészünk, hogy ne kapjunk büntetést Mexikóra, de biztosan lesz egy-két szavam a jövőbeli munkaadójához, mert nagyon frusztráló folyamatosan így elveszíteni őt a versenyeken. Nagyon sajnálom, a pihenőszobában úgy vezette le a frusztrációját, hogy ököllel átütötte a falat. Nem hibáztatja a csapatot, tudja, hogy mi mindent megteszünk."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK