Társoldalunk:
Hírlevél

Két autót is kizártak az USA Nagydíjról

2018.10.22. 07:30

Esteban Ocon és Kevin Magnussen bukta a 8. és a 9. helyet, a benzinfogyasztásuk nem felelt meg a szabályoknak. Romain Grosjean újabb büntetőponttal került vészesen közel az eltiltáshoz.

Sűrű napja volt a sportfelügyelőknek az austini USA Nagydíjon a verseny alatt és után is. Vasárnap a vitatott esetek többsége az üldözőbolyt érintette, és már a futam során büntetést osztottak ki Carlos Sainznak és Lance Strollnak, előbbi a pálya elhagyásával szerzett előnyt, utóbbi Fernando Alonsót lökte ki.

Végül a másik első körös ütközés vétkese, Romain Grosjean sem úszta meg szárazon, hogy nekiment Charles Leclerc Sauberjének: három rajthelyes büntetést kapott a Mexikói Nagydíjra, valamint egy büntetőpontot a jogosítványába.

Nézőpont kérdése, hogy emiatt fellélegezhet vagy bosszankodhat – így összesen már 10-nél tart, és ha még 2-t gyűjt a következő versenyhétvégén, eltiltják egy futamról. Austinban a sportfelügyelők ugyanakkor kegyesek voltak vele, az ítélet indoklása szerint "a körülményekre tekintettel" választottak enyhe büntetést az 1 büntetőponttal, úgy látták, Grosjean nem fékezett túl későn. A nagyon veszélyes manőverekért néha 3 fekete pontot is kiosztanak.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: AFP/2018 Getty Images/Mark Thompson

Grosjean kiesett az ütközés következtében, és utólag két további versenyzővel megfogyatkozott a végső rangsor, ugyanis diszkvalifikálták Esteban Ocont és Kevin Magnussent.

A 8. helyen befutó Ocon autójában az első körben az üzemanyag átfolyási sebessége meghaladta a szabályokban előírt 100 kg/h-s limitet, a 9. Magnussen pedig a táv során több mint 105 kg benzint fogyasztott, szintén túllépve a maximálisan engedélyezett mennyiséget.

Ezzel Sergio Pérez a 8., Brendon Hartley a 9., Marcus Ericsson a 10. helyre lép előre, utóbbi két pilóta a kizárásokkal került be a pontszerzők közé.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK