Társoldalunk:

Räikkönen győzelméhez a sikeres védekezés volt a kulcs

2018.10.21. 23:31

A finn úgy érzi, az austini verseny legfontosabb szakasza az volt, amikor körökön át visszaverte a frissebb gumin a nyakára eső Lewis Hamilton támadását. Sebastian Vettel sajnálja, hogy nem ért el jobb eredményt.

Kimi Räikkönen az USA Nagydíjon több mint öt év után nyert újra F1-es versenyt, miután lerajtolta Lewis Hamiltont és megtartotta az 1. helyet az övénél jobb taktikának köszönhetően. "Minden versenyen a legjobb formánkra törekszünk, és ha megvalósítjuk, számíthatunk rá, hogy a győzelemért harcolunk – mondta. – Magabiztosnak éreztem magam ma."

"Nagyszerű hétvégénk volt, jó rajtot vettem, utána pedig keményen kellett nyomnom. A gumik nem voltak a végén túl jó állapotban, próbáltunk következetes köröket futni és életben tartani őket."

Nehéz versenyeken van túl a csapat, és az a lényeg, hogy még mindig lehetünk világbajnokok.""Küzdeni fogunk, amíg lehet."

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: AFP/2018 Getty Images/Charles Coates

Elmondása szerint az adta a legnagyobb lökést a sikerhez, hogy a kedvezményes bokszkiállást kínáló virtuális Safety Car csábításának ellenálltak, miközben Lewis Hamilton ezt kihasználva már a 11. körben bement kerékcserére.

A britnek emiatt később szüksége volt még egyre, és az után a frissebb gumin csak felzárkózni tudott Räikkönenre és Max Verstappenre, előzésre nem volt képes. A finn érezte, hogy nem volt hiba pályán maradnia a virtuális biztonsági autós fázis idején. "Nem gondoltam, mert jó állapotban voltak a gumik – jelentette ki. – Két körig nyomtam keményen a gázt [az elején], utána vigyáztam a gumikra és figyeltem a benzinre."

"A kerékcsere után gondot okozott a Mercedesnek az előzés, ezért tudtam, hogy minél tovább pályán maradok, annál jobbak az esélyeim– tette hozzá arra utalva, hogy Hamilton a táv első felében keményen támadta első kerékcseréje után, de hiába. Azt mondta, ez volt a legfontosabb szakasza a versenynek, és elismerte, hogy a végén Verstappen és Hamilton csatája is segítette. 

Vettel örül csapattársa sikerének

A csapatfőnök Maurizio Arrivabenével madarat lehetett fogatni. "Büszke vagyok rájuk, mindig büszke vagyok a srácokra, különösen akkor, amikor versenyeket nyerünk – mondta a Sky Sports műsorában. – Kemény időszak van mögöttünk, az egyik versenymérnökünk meghalt a múlt hétvégén, de ehhez nem akarok többet hozzáfűzni. Nagyszerű nap volt, köszönjük USA!"

Sebastian Vettel versenye kevésbé alakult jól. Az első körben Daniel Ricciardóval csatázva megpördült, az 5. helyről visszacsúszott a 15.-re, ahonnan a 4.-ig lépkedett vissza, Valtteri Bottas Mercedesét az utolsó előtti körben megelőzve. Ezzel elérte, hogy Hamiltont ezen a hétvégén ne koronázzák világbajnokká.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: AFP/2018 Getty Images/Dan Istitene

„Vegyes érzéseim vannak. Örülök, nagyon örülök Kimi sikerének, de a saját versenyemmel nem vagyok elégedett – közölte. – Nem tudom, biztos [Ricciardo] holtterében voltam, nem vagyok biztos abban, hogy látott engem. "Egymás mellett haladtunk, de a kanyar egyre szűkült, nem tudtam kijutni [a helyzetből] és összeértünk. Ez nagy veszteség volt a számomra, ennek a napnak jobban kellett volna alakulnia."

„Tényleg nagyon örülök Kiminek. Nehéz idők járnak a csapatra, és úgy tűnik, az én nehéz időszakom sem akar véget érni – nevetett. – Jobb nap is lehetett volna."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK