Társoldalunk:
Hírlevél

Bemutatták a 2019-es gumik jelölését

2018.10.20. 10:38

Piros, sárga és fehér. A Pirelli az USA Nagydíj helyszínén felfedte, miként festenek majd a 2019-es F1-es abroncsok.

Örökös témát jelentenek a gumik a Forma-1-ben, most azonban kivételesen nem azok viselkedése, vagy az egysíkú stratégiák miatti elégedetlen hangok irányították rá a figyelmet a Pirellire, hanem egy olyan változtatás, ami a szurkolók életét igyekszik megkönnyíteni a 2019-es szezontól, hivatalossá vált ugyanis, hogy a gumigyártó egyszerűbbé tette az abroncsok jelölését, mostantól nem kell észben tartani a szivárvány összes színében pompázó gumipalettát és az egyes keverékekhez tartozó megnevezést.

Jövőre már csak ez a három szín jelöli az F1-es gumikatForrás: AFP/Miguel Medina

„Meg akartunk szabadulni a szivárványtól, mivel túl sok színünk volt és csak hármat szerettünk volna" – nyilatkozta Mario Isola, a Pirelli autósportért felelős vezetője az USA Nagydíj helyszínén.

Jövőre csupán piros, sárga és fehér oldalfalú száraz pályára alkalmas abroncsokkal találkozhatunk a versenyhétvégéken, az egyes színek elnevezése pedig ebben a sorrendben a lágy, a közepes és a kemény lesz.

A gumipalettán szereplő keverékek száma ezzel együtt nem csökken háromra, de megszűnnek a mostani elnevezések (hiperlágy, ultralágy, szuperlágy stb.), a helyüket pedig betűk vagy számok veszik át. A Pirelli minden futam előtt közölni fogja, hogy az adott versenyhétvégén melyik keverék felel meg a lágynak, melyik a közepesnek, és melyik a keménynek.

Mario Isola és Daniel Ricciardo a 2019-es jelölések prezentációján AustinbanForrás: Motorsport Images

„Még megbeszélés alatt van a keverékek kódja, a mérnökök betűt szeretnének. Mindegyik keveréknek világos azonosítója lesz, így ha mondjuk öt keveréket homologizáltatunk, minden futamon előre megmondjuk, hogy például a kettes lesz a kemény, a hármas a közepes, a négyes a lágy. Így össze lehet majd hasonlítani a különböző pályákat, a nézők azonban mindig ugyanazt a három színt fogják látni."

A kódokat, legyen az betű vagy szám, nem fogják feltüntetni a gumikon, mert ezzel csak összezavarnák a nézőket. „Mindenkinek előre el fogjuk mondani, hogy melyik keverék melyik szín, mivel a csapatoknak ez alapján kell választaniuk, de ezek nem lesznek rajta az oldalfalon, mert nincs rá szükség" – mondta Isola.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK