Társoldalunk:
Hírlevél

Vettel rajtbüntetést kap az USA Nagydíjon

2018.10.19. 22:59

Sebastian Vettelt három hellyel hátrébb sorolják a vasárnapi USA Nagydíj rajtrácsán, amiért az első szabadedzésen nem lassított le kellően a piros zászló alatt. A Ferrari versenyzője nem ért egyet a felügyelőkkel, és legközelebb inkább megáll a pályán, hogy megússza a büntetést.

Austinban az eső volt az úr pénteken, de így sem maradtak izgalmak nélkül a nézők, Sebastian Vettel büntetése ugyanis lázban tartotta a bokszutcát. A négyszeres világbajnok az első szabadedzésen nem lassított le eléggé, amikor a Charles Leclerc által a pályára felhordott kavicsok miatt piros zászlóval félbeszakították az edzést, ezért később 3 helyes rajtbüntetést, valamint 2 büntetőpontot is kapott.

Vettel szerint ennél jobban veszélyes lett volna lelassítani - Galéria!Forrás: AFP/2018 Getty Images/Mark Thompson

Vettel a második szabadedzésen a Sky Sports kérdésére elmondta, szerinte eléggé lelassított, ahhoz azonban, hogy az ilyenkor előirányzott időhatáron belül maradjon,

szinte meg kellett volna állnia a pályán, ami szerinte veszélyesebb lett volna, de a büntetés elkerüléséhez legközelebb ezt fogja tenni.

„Igen, [úgy érzem kellően lelassítottam.] Azt mondták, hogy 27,7 másodpercet vett igénybe, amíg lelassítottam. Láttam a piros zászlót, lelassítottam, körülnéztem, hogy van-e valahol autó a falban, vagy a kilences, tízes kanyar környékén, majd jelentősen lassítottam, hogy megfeleljek a szabályoknak. A felügyelők úgy gondolták, hogy mindez túl sokáig tartott, úgyhogy elég egyértelmű a szituáció. Nem tudom, hogy mindennek tetejébe volt-e valami gond az időmérő rendszerrel. Nyilvánvalóan tudatában voltam a helyzetnek és lassítottam.”

Vettel szemmel láthatóan visszavett a tempóból, csak nem eléggé

„Ez volt az első eset, hogy esőben állt elő ilyen helyzet, ilyenkor pedig sokkal jobban le kell lassítani az előírt tempó betartásához, szó szerint meg kellett volna állnom, 30-40 kilométeres sebességre lassítanom. Talán legközelebb ezt kellene tegyem,

véleményem szerint ez azonban nem a jó megoldás, mert egy hátul jövő autó akár belém is rohanhat. De fontosabb, hogy az ember ne kapjon büntetést.

Vetteltől megkérdezték, hogy szerinte ilyenkor közbe kellene-e szólnia a józan észnek azért, hogy ne egy ilyen eset döntse el a világbajnoki címet. „A szabályokban benne kellene lennie a józan észnek is. Kiemelni 27,7 másodpercet, mint ami nem felel meg a szabályoknak, szerintem nem helyes. Lelassítottam, megfelelően körülnéztem. Ugyanakkor a szabályok is világosak, ismerjük őket.”

A piros zászló megjelenésének pillanatában 14 autó tartózkodott a pályán, de Vettel volt az egyetlen, aki nem lassított le eléggé.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK