Társoldalunk:
Hírlevél

Alonso: Hamilton az F1 öt legnagyszerűbb versenyzőjének egyike

2018.10.19. 08:15

Nehezen indult a McLarennél töltött időszakuk, de Fernando Alonso úgy véli, Lewis Hamilton megérdemelten lett generációja legsikeresebb versenyzője.

Újoncként Fernando Alonso csapattársaként kezdte meg F1-es pályafutását Lewis Hamilton a McLarennél 2007-ben, és a közösen töltött szezon rosszabbul talán nem is alakulhatott volna. Kettejük viszonya elmérgesedett, a pályán és azon kívül is kiszúrtak egymással, végül mindketten elvesztették a világbajnoki címet Kimi Räikkönen ellen.

A McLaren azt viszont látta, hogy nincs szükségük Alonsóra ahhoz, hogy világbajnoki címet nyerjenek, így a spanyol pilótát a szezon végén elbocsátották, Hamilton pedig 2008-ban világbajnok lett. Egészen a 2012-es szezon végéig tűrte, hogy a McLaren a továbbiakban nem tudott neki olyan autót adni, amivel ismét világbajnok lehetett volna, így a Mercedest választotta, és 2014-től újra lendületbe jött.

Hamilton és Alonso a csütörtöki sajtótájékoztatón - Galéria!Forrás: AFP/2018 Getty Images/Clive Mason

Hamilton a hétvégén zajló USA Nagydíjon megszerezheti pályafutása ötödik világbajnoki címét, amivel beéri a legendás Juan Manuel Fangiót, és csak Michael Schumacher marad előtte az örökranglistán. Az eddigi eredményei alapján is a sportág történetének egyik legsikeresebb versenyzője lett, de újabb sikerével végképp a legnagyobbak közé emelkedik.

Akkoriban talán nehéz volt elképzelni, hogy mit hoz a jövő Lewis és mindannyiunk számára a rajtrácson  

– nyilatkozta Alonso a 2007-es szezonról az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján Austinban. – A tehetségét már az első naptól megmutatta, az újonc évében is a bajnoki címért küzdött, aztán 2008-ban meg is nyerte. Akkoriban talán már mindannyian egyetértettünk abban, hogy 5-7 világbajnoki cím is lehetséges lesz a számára.”

2007-ben megromlott a viszonyuk, de később helyreálltForrás: AFP/Jose Jordan

„Utána nyilvánvalóan az autója teljesítménye miatt néhány évre visszaesett egy kicsit. Amikor a Mercedesre váltott, mindannyian azt gondoltuk, hogy ez talán nem pozitívum, mert a Mercedes küszködött, 2013-ban hullámzottak az eredményeik” – emlékezett vissza. – Azért örülök [a sikerének], mert már az elején lehetett látni a tehetségét.

Amikor az autója képes volt a győzelemre, ő meg is nyerte a versenyeket, és néhány futamot azokban a szezonokban is megnyert, amikor az autója nem volt csúcsformában, például 2009-ben  

– mutatott rá. – Ez meggyőző, és most ideje, hogy élvezze a sikert, úgyhogy örülök neki” – tette hozzá a kétszeres világbajnok, aki úgy vélte, „nagyszerű eredmény” Hamiltontól, hogy Fangióhoz hasonlóan öt világbajnoki címet nyerhet az idei győzelmével. „Ha a mi generációnkból ezt valaki el tudja érni, akkor örülök, hogy Lewis lesz az, mert megvan a tehetsége és az elszántsága.”

Alonso szerint Michael Schumacher, Ayrton Senna, Alain Prost, Juan Manuel Fangio és Hamilton az F1 történetének valaha volt öt legjobb pilótája.

Hamilton néha vert helyzetből is tud nyerniForrás: AFP/Andrej Isakovic

Hamilton a sajtótájékoztatón úgy vélte, Fangio az F1 keresztapja, akit „mindig is csodálni fognak a sportágban”, „őrületesnek” nevezte, hogy ő is ötszörös világbajnokká válhat, de ettől még nem készül másként a hétvégén zajló USA Nagydíjra, mint a többi versenyre a szezon során.

„Olyan érzés, mint az összes többi versenyhétvége, és mi nyerni akarunk, ez a szimpla célunk. Megérkezünk, és próbáljuk ugyanazt elérni, mint máskor. Az időjárás kissé változékony, ilyenkor is próbálunk ugyanúgy szerepelni, ahogy az előző versenyeken, és nem gondolkodunk semmi máson.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK