Vágólapra másolva!
A kétszeres világbajnok nagyon zokon vette, hogy megbüntették a Japán Nagydíjon. A verseny után is élesen felszólalt a döntés ellen, de a csapatrádión még keményebben fogalmazott.

A mezőny sűrűjéből indulva Fernando Alonso sem tudott kimaradni a bajból a Japán Nagydíj rajtja után. Az 1. kör végén ellenfele, Lance Stroll leszorította őt a pályáról a sikánnál, Alonso a fűre hajtott, majd a régi nyomvonalon visszatért az aszfaltra, de a nagyobb időveszteség helyett inkább határozottan átugratott a kavicságyon, aztán Stroll előtt folytatta a versenyt.

Alonsót ötmásodperces időbüntetéssel sújtották, ő viszont még a leintés után sem értette a sportfelügyelők döntését. Úgy vélte, az ítélet megmutatja, milyen „vacak” a Forma-1, és kiemelte, hogy Stroll (épp a kamerák előtt) elnézést kért tőle, mert nem látta őt védekezés közben.

Alonso nem rejtette véka alá a véleményét Forrás: LAT Images/Steven Tee

A verseny utáni felháborodás azonban semmi volt ahhoz képest, amit Alonso a csapatrádión adott elő. A rádióforgalmazást a Racefans szemlézte, leiratukban látható, hogy Alonso elsőre nagyon „sportszerűtlennek” nevezte Stroll megmozdulását, majd azt mondta, (a Safety Car távozása után) Pierre Gasly is ugyanazt tette vele, mint korábban Stroll.

– tette fel a kérdést, majd engedelmeskedett, amikor mérnöke azt mondta neki, hogy adja vissza a helyét Gasly-nak. – Ez nem így működik, az eligazításon is megbeszéltük, hogy nem lehet kiszorítani a másikat a pályáról, különösen nem fékezés közben” – morgott tovább. Mérnöke szerint Alonso érve megalapozott volt, ezért jelentették az esetet a sportfelügyelőknek.

Alonso indulatai akkor szabadultak el igazán, amikor mérnöke elmondta neki, hogy a Stroll-eset miatt büntetést kapott: „Szégyelld magad Forma-1, szégyelld magad. Szép volt – fortyogott, majd később is előtört belőle a keserűség. – Szép volt. Akkor le lehet szorítani másokat. Szép volt. Szégyelld magad Forma-1.”

A kétszeres világbajnoknak négy versenye maradt az F1-ben,

miután a szezon végén visszavonul a mezőnytől, de a sportautó-világbajnokság (FIA WEC) mezőnyében biztosan folytatja a versenyzést, és arról is pletykálnak, hogy az IndyCarban is feltűnhet a következő szezon során.