Alonsót nem érdekli az F1 mini vb-címének megnyerése

Forma-1, Japán Nagydíj, Fernando Alonso, McLaren Racing
ALONSO Fernando (spa), McLaren Renault MCL33, portrait during the 2018 Formula One World Championship, Japan Grand Prix from October 4 to 7 at Suzuka - Photo Clement Marin / DPPI
Vágólapra másolva!
Kétszeres világbajnokként Fernando Alonsót nem motiválja az F1 összetett pontversenyében elérhető 7. hely, inkább a konstruktőri tabellára, valamint a sportautó-világbajnokságra koncentrál.

Fernando Alonsónak könnyen lehet, hogy már csak négy versenye van hátra Forma-1-es pályafutásából, miután a kétszeres világbajnok jövőre nem lesz a száguldó cirkusz mezőnyének tagja. Sokan azt gondolhatnák, a spanyol mindenáron szeretné olyan jó helyen zárni a szezont, amennyire csak lehetséges, őt azonban nem érdekli, hogy az élcsapatok pilótái mögött tud-e végezni, mindössze a McLaren konstruktőri hatodik helyének megtartása lebeg a szeme előtt.

Alonsót nem érdekli az összetett hetedik hely Forrás: DPPI/Clement Marin

Alonso jelenleg a 10. helyen áll az összetettben, hátránya mindössze 3 pont a 7. pozíciót elfoglaló Sergio Pérez mögött. A 7. hely azért bír nagy jelentőséggel ebben az esetben, mert a mezőny két részre szakadása miatt a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull pilótái foglalják el az első hat helyet,

a hetedik helyen végző pilóta tehát egyfajta mini világbajnoknak érezheti magát, miután ő lesz a legjobb az üldözőbojból. Alonsót azonban nem motiválja mindez.

„Semmit nem jelent számomra, hogy hetedikként végezzek a bajnokságban, nincs értelme ezzel foglalkozni. Az egyetlen tervem, hogy a lehető legjobb helyre segítsem a McLarent a konstruktőrök bajnokságában. Abban talán már nem reménykedhetünk, hogy elkapjuk a Renault-t vagy a Haast, a különbség pedig versenyről versenyre csökken köztünk és a Sauber, valamint a Force India között, mert ők nagyon erősek jelenleg.

A McLaren 58 ponttal áll a hatodik helyen, a Force India 43-mal mögötte a hetedik, utánuk a Toro Rosso jön 30, majd a Sauber 27 ponttal.

Szuzukában egyik McLaren sem szerzett pontot, Alonso a 14. helyen végzett Forrás: AFP/Behrouz Mehri

A wokingiaknak a csapatok közötti pénzek elosztása miatt van égető szüksége jelenlegi helyük megtartására, Alonsónak azonban mintha nem ez lenne a legfontosabb,

az F1-es idénnyel párhuzamosan futó sportautó-vb-t előtérbe helyezi mclarenes kötelezettségeivel szemben.

„Az egyik világbajnokságban próbálok segíteni a csapatnak a hatodik hely megszerzésében, míg a másikban a világbajnoki címért harcolok. Nincs kétség afelől, hogy hol vannak a céljaim."

A kétszeres világbajnok még a Japán Nagydíj előtt lemondóan nyilatkozott csapata fejlesztéseivel kapcsolatban, mondván míg más csapatoknál az a kérdés, hogy visznek-e fejlesztést egyik futamról a másikra, náluk a szezon eleje óta nem történtek újítások. Ez így mondjuk nem teljesen helytálló, a csapat az Orosz Nagydíjon például új hátsó szárnyat próbált ki.

A gond tehát nem az, hogy ugyanazzal az autóval állunk-e rajthoz, mint Szocsiban, mert valójában ugyanazzal az autóval megyünk, mint tavaly, 12 hónappal ezelőtt."

Alonso a Japán Nagydíj után egy héttel a sportautó-vb-n áll rajthoz Fudzsiban Forrás: AFP/Behrouz Mehri

A csapatot többen támadják amiatt, hogy teljesen elengedte az idei évet, az egyik újságíró például a Twitteren fejtette ki, hogy szerinte Alonso nem ilyen búcsút érdemelne, és nem érti, hogy a McLaren miért ennyire nyugodt, ahelyett, hogy tombolna és embereket küldene el a rossz eredmények miatt.

A tweetre reagált Zak Brown, a McLaren ügyvezetője, aki elmondta, nem tudnak egyik napról a másikra csodát tenni.

„A hozzászólás nem helytálló. Gyenge autót építettünk, hibákat követtünk el, amelyeket be is ismertünk. Változtattunk dolgokon, de nem könnyű egyik napról a másikra helyrehozni mindent. A férfiak és nők elképesztően keményen dolgoznak a csapatunkban, és eltökéltek a győzelem irányába."