Hamilton komoly lépésre akarja rávenni a Pirellit

Forma-1, Japán Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
Motorsports: FIA Formula One World Championship 2018, Grand Prix of Japan, World Championship 2018 Grand Prix Japan#44 Lewis Hamilton (GBR, Mercedes AMG Petronas F1 Team),
Vágólapra másolva!
Neki sem tetszik, hogy a pilóták általában csak egyszer állnak ki a versenyeken kerékcserére, sokkal puhább abroncsokat akar. Az egyik csapat ügyvezetője figyelmeztetett rá, hogy a kialakult helyzetért nem a Pirellit kell hibáztatni.

A tavalyi szezon kezdete óta a legtöbb versenyt meg lehetett oldani egyetlen bokszkiállással.

A 2017-es Ausztrál Nagydíjtól számítva csupán hétszer fordult elő, hogy a győztes egynél többször járt a depóban,

de ebben olyan esetek is voltak, amikor vizes volt a pálya vagy egyéb váratlan események zavarták meg a futam menetét, például a Safety Car kínált lehetőséget olcsó kerékcserére.

A stratégiák így egysíkúak és kevesebb helycserét segítenek elő. Lewis Hamilton úgy érzi, nincs más megoldás, mint csökkenteni a gumik strapabírását az összetételük megváltoztatásával.

Hamilton elmondta, hogyan dobná fel a versenyeket Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

"Muszáj noszogatnom a Pirellit, mert itt ugyan nagyszerűnek érzem a gumikat, de röhejes a helyzet ezekel az egykiállásos versenyekkel – jelentette ki Japánban. – Jövőre három-négy fokozattal puhább keverékeket kellene készíteniük."

"A futófelület is lehetne vékonyabb, akkor kevésbé alakulnának ki hólyagok a túlhevüléstől. Így talán könnyebb lenne más autók követése és szorosabb lenne a verseny." Ezt idén három alkalommal meglépte a Pirelli, bár ennek oka az volt, hogy az újraaszfaltozott, nagyon sima felületű pályán el akarták kerülni a légbuborékok kialakulását.

A Renault vezetője, Cyril Abiteboul azzal a javaslattal állt elő a több kerékcserére motiválására, hogy növeljék meg 100 km/h-ra a bokszutcai sebességhatárt, mert így kevesebb időveszteséggel járna a kiállás. A Haas csapatfőnöke, Günther Steiner szerint viszont ennek nem lenne érezhető hatása a cél elérésére.

Nem szabad bántani a Pirellit

Könnyű elfelejteni, hogy néhány éve még azért zúdult a gyártó nyakába a kritika, mert az igényeket teljesítve szándékosan kevésbé tartós abroncsokat szállított.

Jól bírják a strapát a gumik Forrás: DPPI/Dppi

"Eleinte azt tette a Pirelli, amire Bernie [Ecclestone] kérte: erősen koptak a gumik – emlékeztetett a Force India ügyvezetője, Otmar Szafnauer. – Aztán különböző stratégiákat választottak a csapatok, és sok rosszat beszéltek a Pirelliről. A lényeg, hogy ugyanezt kérjük tőlük, de ne bántsuk őket. Helytelen, hogy kérünk valamit a Pirellitől, aztán szitkozzuk őket."

Mindezt azután mondta, hogy a csapatok képviselői Szuzukában összeültek, hogy eszmecserét folytassanak az F1 jobbá tételének lehetőségeiről.