Vágólapra másolva!
A négyszeres világbajnok korábbi csapatfőnöke hiszi, hogy Sebastian Vettel visszavághat még a világbajnoki pontversenyben, de mások szerint erre kevés az esélye.

Hat futammal az idei világbajnokság vége előtt Lewis Hamilton növelte előnyét a pontversenyben, és a Szingapúri Nagydíj megnyerésével már 40 ponttal vezet Sebastian Vettel előtt. Ha a német pilóta az összes további versenyt megnyerné, világbajnok lenne, erre azonban vajmi kevés az esély.

Hamilton ráadásul következetesebben gyűjti a pontokat, az idén csak háromszor nem volt dobogós (ebből egyszer műszaki hiba miatt kiesett), és az utóbbi évek során egynél többször ritkán nullázott egy adott szezon alatt. A brit pilóta formája egyre nagyobb terhet jelent Vettel számára, aki a Ferrarihoz hasonlóan többször is hibázott.

Vettelre nehéz versenyek várnak Forrás: DPPI/Florent Gooden

„Általában nagyon jól szerepel nyomás alatt – nyilatkozta Vettelről korábbi csapatfőnöke, Christian Horner. – Az biztos, hogy nem adja fel, volt már 40 valahány pontnyi hátrányban, azt hiszem, 2012-ben. Az viszont biztos, hogy csalódott lesz, mert [Szingapúrban] kikapott Lewistól. A Ferrari nagyon gyors autó.”

Adrian Newey, a Red Bull technikai igazgatója nem feltétlenül értett egyet Hornerrel, aki azt nem említette, hogy 2012-ben a gumik megváltoztatása hozta újra helyzetbe Vettelt, így zsinórban négy versenyt meg tudott nyerni. „Most nyilvánvalóan Hamiltoné az előny a világbajnoki küzdelemben. Kiegyensúlyozottnak kell lennie az év végén. A [Ferrarinak] nagy hegyet kell megmásznia, hogy visszavághassanak” – elemzett Horner.

Hamilton magabiztosan gyűjtögeti a pontokat Forrás: AFP/Roslan Rahman

Az olasz lapok lényegében elkönyvelték a Ferrari világbajnoki vereségét, erre a La Gazzetta dello Sport hasábjain a korábbi F1-es pilóta, Alex Zanardi is rátett egy lapáttal. „Ez csak egy verseny volt, de tükrözte az egész szezon alakulását. Monza után mindenki azt hitte, hogy egy győzelem újra mindent jóvá tenne, de Lewis mindenkit földbe döngölt a tökéletes, szinte költői teljesítményével.

Nem rejtette véka alá a véleményét a korábbi csapattulajdonos, Eddie Jordan sem: „Srácok, ennek annyi. Ezzel tőrt döftek a Ferrari szívébe. Nagy lelkesedéssel jöttek ide, aztán a stratégiájuk sokkoló volt, és ezzel arra kárhoztatták magukat, hogy elveszítsék ezt a világbajnokságot.”