Társoldalunk:
Hírlevél

Visszavesz a fenyegetőzésből az új Ferrari-vezér

2018.09.01. 12:39

Louis C. Camilleri az első F1-es sajtótájékoztatóján kijelentette, más stílusban fogja irányítani a Ferrarit, mint elődje, Sergio Marchionne tette. Bízik a beosztottjaiban.

Pénteken tartotta első F1-es sajtótájékoztatóját Louis C. Camilleri, a Ferrari új ügyvezetője, aki Sergio Marchionne utódjaként hivatalosan szeptember 7-én veszi majd át a sportautógyár irányítását. Marchionne a Magyar Nagydíj előtt váratlanul meghalt, ezért az igazgatótanácsban korábban is dolgozó Camillerit delegálták a helyére.

Marchionne vezetése alatt a Ferrari komoly konfliktusba került a Forma-1 jogtulajdonosával, a Liberty Mediával és hónapokig téma volt, hogy az olasz gyártó a 2020-as végén távozhat az F1-ből, ha nem teljesülnek a technikai és anyagi feltételeik. Marchionne hivatalosan azt kifogásolta, hogy szerinte az új tulajdonos lebutítaná az F1-et, de inkább a tőzsdére vitt cég bevételei miatt aggódott.

Louis C. Camilleri, a Ferrari ügyvezetőjeForrás: CR2/Calloalbanese

„A Forma-1 továbbra és életképes marad, ha kitart az alapvető értékei és a DNS-e mellett, ha továbbra is az autóipari technológia csúcsát képviseli és a rajongók számára a versenyek izgalmasnak és küzdelmesnek bizonyulnak – felelte az Autosport kérdésére. – Ezekben szerintem mindenki egyetért, az más kérdés, hogyan jutunk el idáig.”

Camilleri három fő elvárást fogalmazott meg az F1 felé.    

„Vannak a technikai szabályok, a pénzügyi szempontok és a felügyeleti szempontok. Ennek a három dolognak össze kell állnia. Bizakodó vagyok, mert mindenkinek az az érdeke, hogy mindenki számára életképes megállapodás alakuljon ki. Ezen túl egyelőre nem mondhatok semmit, mert még sohasem tárgyaltam a sajtón keresztül és ezután sem fogok. Remélem, megértik ezt.”

Győzelemre hajt a Ferrari a hétvégén és a szezon végén isForrás: AFP/Andrej Isakovic

Az egyiptomi születésű üzletember ezzel rögtön Marchionne hozzáállásának szöges ellentétét kezdte képviselni. Camilleri kijelentette, valóban másként intézi az ügyeket, mint olasz-kanadai elődje, de „ugyanarra törekszünk és kölcsönösen tiszteltük egymást.” Hozzátette, rendszeresen egyeztettek a Ferrari és a Philip Morris ügyeiről is. „Hiányzik nekem,

nyilvánvalóan lenyűgöző ember volt. Hatalmas agy, korlátlan energiával, nagyon ambiciózus volt, ahogy én is az vagyok.”  

Camilleri hozzátette, ügyvezetőként nem határozza meg, hogy mennyit foglalkozik az autógyártással és a versenyistállóval, mindenre figyel majd, amennyire szükséges. Nagyszerűnek nevezte a csapatfőnök Maurizio Arrivabenét és az irányítása alatt dolgozó csapatot. „Ez minden szinten a Ferrari egyik erőssége. A Ferrari egy ékkő, és az én feladatom, hogy minden téren ragyogjon.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK