Vettel: A hatalmas Ferrari-fölény csak délibáb

Forma-1, Sebastian Vettel, Ferrari
Sebastian Vettel during Formula One Milano Festival, opening event of Gran Premio D'Italia on August 29, 2018 in Milan, Italy. The F1 Milan Festival took place in the Darsena area, center of Milan's Navigli water canals, ahead of the Formula 1 Gran Premio D'Italia 2018. (Photo by Andrea Diodato/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A német pilóta szerint nincsenek akkora fölényben, mint sokan gondolják. A Ferrari csapatfőnöke megrendítő pofonokat akar adni a Mercedesnek.

Sebastian Vettel 17 pontos hátrányból folytatja Lewis Hamilton üldözését a bajnokságban, és Monzában jó esélye lehet tovább faragni a lemaradásából, mivel a Ferrari az utóbbi időben mindenféle típusú pályán erősebbnek tűnt a Mercedesnél.

A Belga Nagydíjon magabiztosan szerezte meg a győzelmet, s mivel újra olyan helyszín következik, ahol sok a padlógázos szakasz, ő és csapata a favorit. A német azonban tévedésnek látja, hogy sokan hatalmas fölényt könyveltek el a Ferrarinak.

"Jól szerepeltünk, örülök, hogy fejlesztettünk az autón, [Belgiumban] felraktunk néhány új elemet és egy új motort. Monza sok szempontból hasonlít Spára, de a pályán nem csak egyenesek, kanyarok is vannak, amiben megfigyelhetők eltérések" – közölte.

Vettel az utcai parádén az Olasz Nagydíj előtt Forrás: NurPhoto/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

"Várom, hogy pályára gördüljek az autóval és szeretném ugyanazt az érzetet és elégedettséget tapasztalni, mint múlt héten."

Elégedetten szemléli, hogy a jelek szerint csapatával a Mercedes fölé nőttek, de hangsúlyozta, hogy az előnyük nem emlegethető egy lapon riválisuk 2014-2017 közötti formájával.

"Kellemes, hogy ilyen helyzetbe hoztuk őket. Sokan elfelejtik, hogy az elmúlt években a Mercedes uralta a mezőnyt, főleg az erőforrásával – mondta Vettel. – Jó, hogy felzárkóztunk, de semmit sem vehetünk készpénznek."
"Tudjuk, hogy kiváló az autónk, többé-kevésbé mindegyik pályán jól működött. Néhol erősebben, néhol gyengébben." Hozzátette, hogy még bőven tudnak fejlődni, és a szorgalmas munka folytatására hívta fel a figyelmet.
Vettel szerint a Ferrari messze van a Mercedes korábbi években mutatott fölényétől Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A Ferrari csapatfőnöke szeretné bevinni a Mercedesnek a megrendítő ütéseket, mielőtt a vetélytársuk magához tér a sokkból, hogy elvesztették a pozíciójukat az erősorrend élén.

"Az elmúlt években leszegett fejjel tűrtük, hogy jobbról-balról kapjuk a pofonokat, de nem rogytunk össze – nyilatkozta.

"Előbb vagy utóbb utolérjük őket [a tabellán]. Tudjuk, ez most milyen rossz érzés nekik. Be kell vinnünk nekik [az ütéseket] – magyarázta. – Az eszünkbe kell vésnünk, hogy egy futamgyőzelem nem jelenti a világbajnokság megnyerését. Nyomást kell helyeznünk a Mercedesre, akik nem szoktak hozzá ehhez."

Az utóbbi időben már a Mercedesnél is köntörfalazás nélkül elismerik, hogy a Ferrari valamit jobban csinál a motorjával, mint ők. Ennek dacára egyik mérnökük, a rangidős Geoff Willis másban látja a mostanában látott tempókülönbség okát.

"A különbség javát a gumik okozzák. Az erőforrást tekintve fej-fej mellett halad a két élcsapat – jelentette ki. – A motorok sajátosságaiban és az energiavisszanyerésben vannak eltérések a pályákon. Nehéz megmondani, melyikünk van előrébb."