Társoldalunk:

Alonso bocsánatkérést vár a Red Bull csapatfőnökétől

2018.08.24. 14:35

Tovább folytatódik a szócsata Fernando Alonso és a Red Bull között. A spanyolnak nem estek jól Christian Horner megjegyzései, amelyek után személyes bocsánatkérést is vár.

Az F1-ből a szezon végén visszavonuló Fernando Alonso nyitva hagyta a kiskaput a visszatérése előtt, valamint ő maga is elismerte, hogy a dolgok gyorsan változhatnak, jelen pillanatban azonban nem tűnik valószínűnek, hogy bármelyik élcsapat egyhamar igényt tartana a szolgálataira. Az utolsó esélye a Red Bull lett volna, amely szerinte az idén is többször megkereste. A bikások ezt tagadták, Alonso azonban további részletekkel igyekezett alátámasztani az igazát, valamint Christian Hornertől, a Red Bull csapatfőnökétől is bocsánatkérést vár.

Alonsót meglepték a Red Bull vezetőinek kijelentései - Galéria!Forrás: DPPI/Florent Gooden

Alonso azt állította, hogy két ajánlatot is kapott a Red Bulltól az idén, az utolsót augusztusban azért, hogy 2019-től legyen Max Verstappen csapattársa az istállónál. A Red Bull tagadta a spanyol által elmondottakat, Alonso azonban a Sky Sportsnak további részletekkel szolgált. Volt néhány ajánlatom a Red Bulltól. Volt egy 2007-ben, 2009-ben, 2011-ben, 2013-ban, majd az idén kettő. Egy Monacóban, egy pedig Augusztusban."

Christian Horner az F1 hivatalos podcastjában kitért arra, hogy Alonsóval nem könnyű együtt dolgozni, mert igencsak zavarosak lesznek a dolgok annál a csapatnál, ahol éppen van.

Ezt követte Helmut Marko, a Red Bull motorsport tanácsadója, aki szerint Alonso személyisége miatt egyáltalán nem illeszkedik a csapatba.

„Christian Horner és Mr. Marko nyilatkozatai megleptek és egyáltalán nem fedik a valóságot arról, hogy káoszt okozok és nehéz velem együtt dolgozni. Először is, soha nem dolgoztak velem, másodszor pedig az utóbbi hét évben öt-hat alkalommal is üldöztek, most pedig azt mondják, hogy lojálisak a programjukhoz és a junior pilótáikhoz. Elég furcsa és igazságtalan ez nekem. Írtam Christiannak a nyári nyilatkozata miatt, e-mailben bocsánatot kért, ezen a hétvégén pedig remélhetőleg ismét bocsánatot fog."Horner a Belga Nagydíj hétvégéjén nyilatkozva továbbra is azt állította, egyszer tettek ajánlatot, noha több megkeresésük is volt Flavio Briatore, Alonso menedzsere részéről. 

Horner szerint mindössze egyszer, 11 évvel ezelőtt ajánlottak szerződést Alonsónak - Galéria!Forrás: DPPI/Dppi

„Nyilvánvalóan Flavio megkeresett minket, ahogyan a FOM is, de az első perctől kezdve világos volt a helyzet. Szerződést ajánlottunk Fernando Alonsónak, de az még 2007-ben volt. Tudomásom szerint azóta senki sem tett neki ajánlatot a Red Bullnál – nyilatkozta a Channel 4-nek. – Ő egy nagyszerű pilóta, óriási tehetség, de egyszerűen nem illeszkedik a csapatunk profiljába, a befektetésünk a fiatalokba és a junior programba annyira sikeres volt az elmúlt 10 évben."

Alonso azt is világossá tette, nem bánta meg egyetlen átigazolással kapcsolatos döntését sem, mivel akkor és abban a pillanatban azt tartotta a helyes döntésnek. „Talán 2009-ben csatlakozhattam volna a Red Bullhoz, de akkor soha nem vezettem volna a Ferrarinál. Akkor nem tűnt logikusnak nemet mondani a Ferrarinak azért, hogy igent mondjak egy italgyártó cégnek" – szúrt oda kicsit a Red Bullnak a C More finn csatornának nyilatkozva a spanyol.

Hamilton legjobb ellenfelének tartja Alonsót

Emlékezetes 2007-es közös szezonjukban csak úgy forrt körülöttük a levegő a McLarennél, Lewis Hamilton és Fernando Alonso azonban ennek ellenére mindig tisztelettel beszélt a másikról. Nem volt ez másképp most sem. „Biztos vagyok benne, hogy hiányozni fog a száguldó cirkuszból, elvégre 17 éve a részese. Ő az egyik legjobb pilóta, aki valaha megfordult itt, sajnálatos, hogy nem nyert annyit, amennyit a képességei alapján megérdemelne. Ez a sport egy nagyon izgalmas gépezet. Nem csak arról szól, hogy milyen pilóta vagy, hanem arról is, hogyan helyezkedsz a pályán kívül. Olyan, mint egy sakkjátszma, ez is a csomag része. Számomra ő a legjobb pilóta, aki ellen valaha versenyeztem. A legjobbakat kívánom neki."

A 2015-ben Alonso helyére a Ferrarihoz érkező Sebastian Vettel is minden jót kívánt a spanyolnak, azt pedig ő is megjegyezte, talán láthatjuk még a spanyolt a Forma-1-ben.

Hamilton és Alonso között megmaradt a kölcsönös tiszteletForrás: DPPI/Antonin Vincent

„Biztos vagyok benne, hogy más kategóriákban folytatja a versenyzést, egyszer talán pedig visszatér, soha nem lehet tudni. Az utóbbi idények nem úgy alakultak, ahogy várta. Elég világos, hogy miért nem nyert az utóbbi időben, egyszerűen nem volt meg hozzá a megfelelő csomagja" – mondta Vettel

Nem riad meg a veszélyes oválpályáktól

Alonso többször elmondta, ahhoz, hogy a legjobb pilóta legyen, vagy 8 F1-es világbajnoki címet kell nyerjen, megdöntve Michael Schumacher rekordját, vagy pedig más sorozatokban is fel kell érjen a csúcsra. Előbbi mostanra lehetetlen küldetéssé vált, ezért hajszolja a Triple Crownt, amihez már csak az Indianapolis 500 megnyerése hiányzik. Robert Wickens súlyos poconói balesete azonban joggal veti fel a kérdést, nem tart-e az oválpályákon rá leselkedő veszélyektől?

Alonso tisztában van az IndyCar veszélyeivel, de ez nem hátráltatja a döntésbenForrás: MA Associates IncIndyPix.net/Michael Harding

„A motorsport veszélyes. Minden formája, a gokarttól az IndyCarig. Mindig is az lesz, néhány hónapja láthattuk, ahogy Pietro Fittipaldi kicsúszik az Eau Rouge-ban, amit után hónapokig tartott a felépülése. Természetesen számításba fogom venni ezt a döntésemnél a következő évre, de mondjuk úgy, hogy nem aggódom nagyon emiatt. Jelenleg a legfontosabb, hogy Robert jól legyen, imádkozunk érte."

Korábban szóba került, hogy Alonso még az idén tesztelhet az IndyCarban, de ha nem jön össze, az sem befolyásolja a döntésben. „Még nem száz százalék, de szeretnék egy tesztet. Már tavaly is lett volna lehetőségem nem oválpályán tesztelni az Indy 500 után, de nem találtunk rá megfelelő időpontot. Remélhetőleg ezúttal találunk."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK