Társoldalunk:

Räikkönen apaként szárnyal, nem szabad lecserélnie a Ferrarinak

2018.08.17. 08:05

Elismeréssel beszélt a finn versenyzőről a korábbi világbajnok Jacques Villeneuve, szerinte nagyon jót tett a teljesítményének, hogy apa lett. Úgy véli, Charles Leclerc-nek még korai lenne a Ferrarihoz szerződés, ezzel a csapat is rosszul járna.

A Forma-1-es mezőny korelnöke, Kimi Räikkönen jobban teljesít, mint az elmúlt években, bár legutóbbi győzelme még mindig 2013-ra datálódik. Sebastian Vettelt és a Ferrarit azonban segíteni tudja a világbajnoki csatában, és a legújabb fejlemények azt vetítik előre, hogy jövőre is a csapat tagja marad.

Idén eddig 146 pontot gyűjtött és a 3. helyen áll a tabellán, a jelenlegi pontrendszerben (azaz 2010 óta) mindkettő egyéni csúcs nála tizenkét futamot követően.

Egy másik korábbi világbajnok, Jacques Villeneuve elismerően beszélt róla és szerinte hiba lenne lecserélni őt Charles Leclerc-re. "Nézzék meg, hogyan teljesít. Harmadik a világbajnokságban, gyakran gyorsabb Vettelnél, és amikor mégsem az, olyankor is csak egy tizeddel lassabb nála. Kiemelkedő munkát végez az autó fejlesztésében, a csapat jelenleg fantasztikusan üzemel" – mondta az F1 hivatalos podcast adásában.

Räikkönen teljesítménye idén közel van VetteléhezForrás: Getty Images/2018 Getty Images/Mark Thompson

Mit csinálna Vettel egy fiatal kölyökkel, ha mellé tennének egyet? Elevenen felfalná. Teljesen szétmorzsolná, sírással végződne a történet. A csapat lassabb lenne, mint két éve volt, ez nem segítené őket."

"Charles még mindig elég sok hibát követ el. Szenzációs lenne számára, ha a Ferrarihoz kerülne, de a csapatnak két évébe telne, mire felkészítené a feladatra. A Mercedeshez hasonlóan nekik sem a pilótaképzés a feladatuk. Az élcsapatok a csúcsformában lévő versenyzőknek fizetnek, és akkor igazolják le őket, amikor akarják. A fiókcsapatok valók a felkészítésre."

A Ferrari akadémiájának tagjaként Leclerc az első szezonját tölti a Saubernél, a váratlanul életét vesztő elnöke, Sergio Marchionne halála után azonban úgy néz ki, hogy a maranellóiak egyelőre nem akarnak versenyzőt váltani. Räikkönen és Vettel között híresen kiváló a kapcsolat, bizonyára ezt is figyelembe veszik.

A gyerekek adják a plusz energiát?

Räikkönen kétgyermekes édesapa, és Villeneuve úgy látja, a (teljesen alaptalan) mítosszal ellentétben a finnt ezt nem hátráltatja, hanem serkenti.

Räikkönen és a kisfia a HungaroringenForrás: AFP/Andrej Isakovic

"Szokták mondani, hogy minden gyerekkel körönként egy másodperccel lassul egy pilóta, de Kiminél úgy néz ki, nála előnyt jelentenek a gyerekek, jobb munkát végez – mondta.

Talán pozitív célt adtak neki az életben, hogy jobb legyen.

"Kimi mostanában elég beszédes. Teljes, összefüggő mondatokban beszél, jobban megismerhetjük, mint korábban."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK