Sainz pótolja Alonsót a McLarennél

Forma-1, Carlos Sainz
Motorsports: FIA Formula One World Championship 2018, Grand Prix of Hungary, #55 Carlos Sainz jr. (ESP, Renault Sport Formula One Team), 29.06.2018. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A McLaren bejelentette, hogy leigazolták Carlos Sainzot, vele pótolják a visszavonuló Fernando Alonsót. A fiatal versenyzőnek különleges érzés, hogy honfitársa utódja lehet.

Fernando Alonso kedden hozta nyilvánosságra a döntését, hogy az idény végén távozik a Forma-1-ből, igaz, a későbbi visszatérés lehetőségét nem zárta ki. A McLarennél ezzel átmenetileg két versenyzői üléshez is megnyílt az út, mivel Stoffel Vandoorne maradása egyáltalán nem biztos, de a csapat gyorsan betölti az egyik állást:

bejelentették, hogy szerződést kötöttek Carlos Sainzcal.

A megállapodás több évre szól, ami sajtóértesülések szerint két évet takar (a 2019-es és 2020-as szezont), ezt az is alátámaszthatja, hogy 2021-től jelentősen megváltoznak a szabályok, és akkor újra nagy mozgás lehet a pilótapiacon.

Sainz F1-es karrierjének harmadik csapata lesz a McLaren Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

A nemsokára 24 éves spanyol pilótát már Vandoorne helyére is esélyesnek kiáltották ki a sajtóban, hiába a Red Bull egyengette eddigi pályafutását. Sainz a Formula Renault ágaiban aratott bajnoki címei és sikerei után 2015-ben debütált a Forma-1-ben a Toro Rossónál, ahol többször megcsillantotta képességeit, a Red Bull azonban nem tudott helyet szorítani neki, illetve amikor lehetőség lett volna erre, inkább Max Verstappent léptették elő. A tavalyi szezon utolsó versenyeitől kezdve kölcsön adták a Renault-nak, hogy tapasztalatot gyűjthessen egy erősebb istállónál is.

"Nagyon izgatottan várom pályafutásom következő fejezetét. Rajongója vagyok a McLarennek, amióta az eszemet tudom, nagyszerű márka a sportban, hihetetlen történelemmel. A náluk versenyző pilóták listáján sok Forma-1-es hős van" – nyilatkozta Sainz.

"Köszönöm a McLarennek, hogy lehetőséget adtak egyik gyerekkori álmom megvalósítására. A csapatnak hosszú távú jövőképe van, és nagyon várom, hogy kulcsszerepem legyen a sikerekhez visszavezető úton."

Sainz kicsit több mint egy év után elhagyja a Renault-t Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

Zak Brown, a McLaren elnöke kiemelte vele kapcsolatban, hogy fiatal kora ellenére már igen sok rutinnal rendelkezik. "Hosszabb ideje figyeljük, és rendkívül nagyra tartjuk a Forma-1-be érkező fiatal tehetségek között. Carlos tökéletesen ötvözi a fiatalságot és a tapasztalatot" – mondta.

Bárki legyen is Sainz csapattársa, jövőre valószínűleg fennállása egyik legfiatalabb versenyzőpárosát fogja indítani a McLaren, és 2008 óta először egyik autójukat sem vezeti egy korábbi világbajnok.

A bejelentéssel egyúttal annak is nagyon megugrott az esélye, hogy Pierre Gasly lesz Max Verstappen csapattársa a Red Bullnál, ahonnan eligazolt Daniel Ricciardo.

A McLaren másik ülésére Vandoorne mellett az F2-ben vitézkedő Lando Norris, valamint a legfrissebb hírek szerint Esteban Ocon is pályázik, utóbbi a Mercedes támogatásával.