Társoldalunk:

Hamilton visszakövetelne egy 10 éve elvett győzelmet

2018.08.12. 09:45

A négyszeres világbajnoknak a mai napig fáj, hogy utólag elvették tőle a 2008-as Belga Nagydíjon elért 1. helyét egy vitatott előzés miatt.

Hamilton kisebb meglepetésre a Német Nagydíj előtt egy személyes hangvételű videóban szóba hozta, hogy máig neheztel az FIA-ra, mert a sportfelügyelők elvették tőle a győzelmet a 2008-as Belga Nagydíjon. Az F1 hivatalos csatornáira feltöltött felvételben a brit sportoló fiatalkori énjének üzen, és egyebek mellett azt is kimondja: „Ne hagyd, hogy az FIA kiszúrjon veled Spában.”

„Óvatosnak kell lenned. Azt fogják mondani, hogy oké, ha visszaengeded Kimit, az elég lesz, aztán a verseny végén nem hagyják, hogy megtartsd a győzelmet. Ennél többet kell tenned, dupla ennyit. Engedd el Kimit, és hagyj neki nagy helyet, hogy ezt ne tudják kifogásolni” – lamentált Hamilton, aki az ominózus verseny idején még a McLaren pilótája volt.

Hamilton nyert, de később megbüntettékForrás: BELGA/AFP/BELGA/MICHEL KRAKOWSKI/Michel Krakowski

A helyzet iróniája, hogy Hamilton a videó megjelenése után néhány nappal a Német Nagydíjon egy nehezen védhető sportfelügyelői ítéletnek is köszönhette, hogy meglepetésgyőzelmet ért el, de úgy tűnik, ettől még megmaradt benne a tüske a 2008-as Belga Nagydíjjal kapcsolatban.

A Planetf1.com szúrta ki, hogy Hamilton a nyári szünetben az Instagramon is kifakadt a Belgiumban történtek miatt, készítettek is egy képernyőmentést a képaláírásról, mielőtt a Mercedes versenyzője törölte volna a posztot.

A McLaren megfellebbezte a büntetést, de nem jártak sikerrel a bíróságon semForrás: AFP/Olivier Laban-Mattei

„Még 2008-ban megnyertem a spái nagydíjat. A verseny során az utolsó kanyarban kiszorítottak a bukótérbe. Visszatértem a pályára, hagytam, hogy Kimi megelőzzön, aztán végül rögtön visszaelőztem” – írta Hamilton az Instagramon. – Az akkori csapatom megkérdezte az FIA-t a verseny során, hogy rendben volt-e a manőver, és megerősítették, hogy jó volt.”

„Ezután nagyon sok minden történt, Kimivel oda-vissza előzgettük egymást, majd magától összetörte az autóját és végül nyertem. Nagyon büszke voltam arra a versenyre. Ugyanakkor, a verseny után az FIA [tagjai] megszegték a szavukat, és 10 másodperces büntetést adtak, ami visszavetett a 3. helyre. Van valaki, aki úgy érzi, hogy az FIA-nak vissza kellene adnia nekem ezt a győzelmet? Sohasem késő rendezni a dolgokat.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK