Társoldalunk:

Nem a Honda, Verstappen üldözhette el Ricciardót

2018.08.09. 09:53

A Red Bull csapatfőnöke megértette volna, ha Daniel Ricciardo a Ferrarihoz vagy a Mercedeshez igazol, de a Renault-t óriási kockázatnak tartja.

Daniel Ricciardo váratlan átigazolása az F1-es nyári szünet eddigi legnagyobb szenzációja, hiszen a közvélemény arra számított, hogy az ausztrál pilóta a Red Bullnál folytatja a pályafutását, miután a Mercedes hosszabbított a meglévő versenyzőivel, a Ferrarinál pedig Kimi Räikkönen vagy Charles Leclerc lehet Sebastian Vettel csapattársa.

Verstappen sok pontot veszít, de gyakran gyorsabb RicciardónálForrás: AFP/2018 Getty Images/Mark Thompson

A döntés a Red Bullt és csapatfőnökét, Christian Hornert is meglepte. A brit szakember úgy véli, Ricciardo elsősorban Max Verstappen útjából akar kitérni.

„Nem tudok másra gondolni, mint arra, hogy főszerepbe akar kerülni akár egy szerényebb környezetben is – mondta Horner az F1 hivatalos podcastjában. –

Nagyon feszült a küzdelem Max és közte. Max egyre erősebbé válik és szerintem Daniel úgy döntött, eljött az ideje annak, hogy valami máshoz kezdjen.”  

„Látja, ahogy Max tempója és ereje egyre jobb és nagyobb és nem akar mellékszereplő lenni. – mondta. – Nem mintha bármilyen szempontból is eltérő bánásmódban részesülnének. Nem tudok másra gondolni, mint arra, hogy ez fontos része volt Daniel döntéshozatalának. Megérteném, ha a Ferrarihoz vagy a Mercedeshez menne, de a pályafutásának mostani szakaszában ez hatalmas kockázat.”

Többször ütköztek is már és az Osztrák Nagydíjon a csapattaktika terén is összezördültekForrás: DPPI/Dppi

Horner a tárgyalásokat ahhoz hasonlította, mint amikor valaki randevúra hív egy hölgyet, majd hozzátette, úgy érezte, Ricciardo szíve már nem a Red Bullhoz húz.

„Mindent megadtunk Danielnek, amit kért és még ez sem volt elég. Szerintem az esze azt mondta, hogy maradjon a Red Bullnál. Ez nem a pénzről vagy a státuszról szólt, nem a szerződés hosszáról, hanem arról, hogy azt érezte, a pályafutása mostani szakaszában valami mást kell csinálnia. Lehet, hogy jól időzített döntés lesz, de olyan is lehet, amit megbán.”

A csapatfőnök úgy vélte, Ricciardót nem a Honda motor érkezése riasztotta el és elárulta, akár kibúvót is adtak volna az ausztrál versenyzőnek, ha az új erőforrás nem válna be. 

„Tisztában van a két erőforrás összehasonlításával a teljesítmény és a megbízhatóság tekintetében. Arra is készek voltunk, hogy egy évre állapodjunk meg, így mehetett volna a Ferrarihoz vagy a Mercedeshez, ha 12 hónap múlva bekopognak, mert most nyilvánvalóan nem karolták fel őt.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK