Lauda a hörgőcskék gyulladása miatt kapott új tüdőt

Laudamotion in Duesseldorf ECONOMY air transport Laudamotion
20 March 2018, Germany, Duesseldorf: Niki Lauda standing in front of an Airbus of his airline Laudamotion. Photo: Rolf Vennenbernd/dpa
Vágólapra másolva!
Sajtótájékoztatót tartott Niki Lauda állapotáról a Bécsi Általános Kórház, amelyen a háromszoros világbajnokot kezelő orvosok több téves feltételezést is megcáfoltak, valamint részleteket árultak el a 69 éves osztrák gyógyulásáról.

Niki Laudán augusztus 2-án hajtottak végre tüdőtranszplantációt Bécsben, miután az eddigi hírek szerint ibizai nyaralásán influenzás lett, a betegség pedig olyannyira megtámadta a szervezetét, hogy új tüdőre volt szüksége. Többek között ezt is megcáfolták az őt kezelő orvosok azon a sajtótájékoztatón, amelyet a háromszoros világbajnok állapotáról tartottak.

Remekül halad Lauda felépülése Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rolf Vennenbernd

Ami mindennél fontosabb, az orvosok „nagyon, nagyon pozitív gyógyulási folyamatról” adtak tájékoztatást, ennél pedig nincs is fontosabb a Mercedes ügyvezetői jogkör nélküli igazgatójának felépülését tekintve.

– nyilatkozta Christian Hengstenberg, a Bécsi Általános Kórház kardiológiai osztályának vezetője.

Mint arról a GPhírek is beszámolt korábban, Laudát az augusztus 2-án elvégzett operáció után 24 órával felébresztették a mesterséges altatásból, azóta önállóan lélegzik. „Az ember egy ilyen nagy műtét után úgy érzi, hogy elütötte egy tank.”

Lauda eszméleténél van, de még mindig ágyhoz kötött, noha szállítható állapotban van. Korábban két vesetranszplantáción is átesett, de minden belső szerve megfelelően működik.”

Nem az influenza volt a ludas Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Az orvosok néhány korábbi információt is tisztáztak azzal kapcsolatban, hogy mi vezetett a tüdőtranszplantációhoz.

Mint kiderült, Lauda nem megfázott, hanem a tüdejének hörgőcskéi gyulladtak be, ami a tüdőszövet roncsolódásához, illetve hegesedéséhez vezetett.

Mivel a gyógyszeres kezelés nem vezetett eredményre, az átültetés maradt az egyetlen lehetőség. Laudának a transzplantáció előtt napjai, legfeljebb egy hete volt hátra.

Hogy az átültetésben mennyi szerepet játszott 1976-os balesete, amely során mérgező gázokat lélegzett be, és károsodott a tüdeje, még mindig kérdéses.

„Nincs rá bizonyíték, hogy szerepet játszott volna, de arra sincs, hogy nem. Ezt a kérdést nem tudjuk megválaszolni” – mondta Marco Idzko, a pulmonológiai osztály vezetője.

A szerv kilökődésének veszélye továbbra is fennáll Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Jens Buttner

Lauda látogatható, de csak szigorú előírások betartásával, hogy elkerüljék a fertőzésveszélyt. A felépülésben fontos szerepe lesz a háromszoros világbajnok hozzáállásának is, akit igazi harcosként ismernek, úgyhogy ezzel aligha lesz gond. „A hozzáállás nagyon fontos, de nem lehet pontosan mérni. Arról szól, hogy milyen a mentális állapota.”

– mondta a műtétet végző Klepetko professzor.

A szerv kilökődésének veszélye az első évben magasabb, mint később, ezért ilyenkor még nagyon szigorú a kontroll, ahogyan a szükséges gyógyszerek száma is magas.

Klepetko egyébként meglepődve tapasztalta a hatalmas érdeklődést Lauda állapota iránt, de mindenkit biztosított róla, hogy a döntéseiket ettől függetlenül, szigorúan szakmai alapon hozzák.