Társoldalunk:

Lauda a hörgőcskék gyulladása miatt kapott új tüdőt

2018.08.08. 12:22

Sajtótájékoztatót tartott Niki Lauda állapotáról a Bécsi Általános Kórház, amelyen a háromszoros világbajnokot kezelő orvosok több téves feltételezést is megcáfoltak, valamint részleteket árultak el a 69 éves osztrák gyógyulásáról.

Niki Laudán augusztus 2-án hajtottak végre tüdőtranszplantációt Bécsben, miután az eddigi hírek szerint ibizai nyaralásán influenzás lett, a betegség pedig olyannyira megtámadta a szervezetét, hogy új tüdőre volt szüksége. Többek között ezt is megcáfolták az őt kezelő orvosok azon a sajtótájékoztatón, amelyet a háromszoros világbajnok állapotáról tartottak.

Remekül halad Lauda felépüléseForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rolf Vennenbernd

Ami mindennél fontosabb, az orvosok „nagyon, nagyon pozitív gyógyulási folyamatról” adtak tájékoztatást, ennél pedig nincs is fontosabb a Mercedes ügyvezetői jogkör nélküli igazgatójának felépülését tekintve.Közvetlenül a célvonalnál vagyunk, valójában minden tökéletes, reméljük, hogy így is marad. Ennek ellenére Lauda úrnak még jó ideig az intenzív osztályon kell feküdnie – nyilatkozta Christian Hengstenberg, a Bécsi Általános Kórház kardiológiai osztályának vezetője.

Mint arról a GPhírek is beszámolt korábban, Laudát az augusztus 2-án elvégzett operáció után 24 órával felébresztették a mesterséges altatásból, azóta önállóan lélegzik. „Az ember egy ilyen nagy műtét után úgy érzi, hogy elütötte egy tank.”Az, hogy még ilyen korai szakaszban sem volt szükség mesterséges lélegeztetésre, nagyon fontos a gyógyulási folyamatot illetően. Lauda eszméleténél van, de még mindig ágyhoz kötött, noha szállítható állapotban van. Korábban két vesetranszplantáción is átesett, de minden belső szerve megfelelően működik.”

Nem az influenza volt a ludasForrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Az orvosok néhány korábbi információt is tisztáztak azzal kapcsolatban, hogy mi vezetett a tüdőtranszplantációhoz.

Mint kiderült, Lauda nem megfázott, hanem a tüdejének hörgőcskéi gyulladtak be, ami a tüdőszövet roncsolódásához, illetve hegesedéséhez vezetett.

Mivel a gyógyszeres kezelés nem vezetett eredményre, az átültetés maradt az egyetlen lehetőség. Laudának a transzplantáció előtt napjai, legfeljebb egy hete volt hátra.

Hogy az átültetésben mennyi szerepet játszott 1976-os balesete, amely során mérgező gázokat lélegzett be, és károsodott a tüdeje, még mindig kérdéses. „Nincs rá bizonyíték, hogy szerepet játszott volna, de arra sincs, hogy nem. Ezt a kérdést nem tudjuk megválaszolni” – mondta Marco Idzko, a pulmonológiai osztály vezetője.

A szerv kilökődésének veszélye továbbra is fennállForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Jens Buttner

Lauda látogatható, de csak szigorú előírások betartásával, hogy elkerüljék a fertőzésveszélyt. A felépülésben fontos szerepe lesz a háromszoros világbajnok hozzáállásának is, akit igazi harcosként ismernek, úgyhogy ezzel aligha lesz gond. „A hozzáállás nagyon fontos, de nem lehet pontosan mérni. Arról szól, hogy milyen a mentális állapota.”Létfontosságú, hogy minél előbb kikeljen az ágyból, ezt pedig neki is akarnia kell, különben nem megy– mondta a műtétet végző Klepetko professzor.

A szerv kilökődésének veszélye az első évben magasabb, mint később, ezért ilyenkor még nagyon szigorú a kontroll, ahogyan a szükséges gyógyszerek száma is magas.

Klepetko egyébként meglepődve tapasztalta a hatalmas érdeklődést Lauda állapota iránt, de mindenkit biztosított róla, hogy a döntéseiket ettől függetlenül, szigorúan szakmai alapon hozzák.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK