Vettel további javulást vár az erőfölényben levő Ferraritól

F1 - HUNGARIAN GRAND PRIX 2018 Auto CAR F1 formula 1 FORMULE 1 FORMULE UN GP GRAND PRIX HONGRIE HUNGARY Motorsport RACE WORLD CHAMPIONSHIP
VETTEL Sebastian (ger), Scuderia Ferrari SF71H, portrait during the 2018 Formula One World Championship, Grand Prix of Hungary from July 26 to 29, Hungaroring, Budapest - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel 24 pontos hátrányban kezdheti meg a szezon második felét, amelyben úgy érzi, további előrelépéseket tehet csapata. Tavaly nem voltak elég gyorsak az idény végén, de az idén más lehet a helyzet.

Noha mostanra a többi csapat szerint is egyértelműen a Ferrarié a legjobb autó a mezőnyben, a Scuderia a Németországban és a Hungaroringen sem tudta kihasználni ezt, és mindkétszer alulmaradt a Mercedesszel szemben. Sebastian Vettel azonban nem esett kétségbe, inkább bizakodik, mivel csapata a szezon második felére is számos fejlesztést tartogat.

Vettel szerint a szezon második felében is tarthatják a fejlesztési ütemet Forrás: DPPI/Florent Gooden

Akárcsak a Mercedes, a Ferrari is beveti harmadik, minden bizonnyal utolsó nagy motorfejlesztési csomagját Spában vagy Monzában, de ezen kívül is érkeznek még újítások. „Ahogy láthattuk, a mérleg nyelve egyszer az egyik, majd a másik csapat felé billen – nyilatkozta Vettel az Autosportnak. – Amennyiben ez így marad, a következetesség lesz a kulcs. Nem tettem magamnak szívességet [Németországban], de ez a versenyzés része, az ilyesmi megesik.

Elég magabiztos vagyok azt illetően, hogy az előkészületben levő fejlesztésekkel javulhatunk. Izgalmas lehet az idény második fele."

Hamilton nem gondolja, hogy meglóghat a szezon második felében, ahogyan azt tavaly tette Forrás: DPPI/Florent Gooden

Tavaly Hamilton zsinórban három győzelemmel kezdte a szezon második részét, majd Japánban és az Egyesült Államokban is nyerni tudott, mialatt Vettel csak egyszer állhatott a dobogó tetejére.

A brit négyszeres világbajnok nem is gondol arra, hogy az idén is hasonló lehet a forgatókönyv.

„Nagyon korán van még. Nem hiszem, hogy van olyan pillanat, amikor az ember magáénak érezheti a címet. Sok minden történhet még, ami fontos, hogy továbbra is nyomás alatt tartsuk őket."

A Mercedesnél az utolsó fejlesztési lépcsőben bíznak

A Ferrari előnye egyértelműen az erőforrásból ered, az ellenfelek pedig továbbra sem értik, a maranellóiak miként voltak képesek ilyen rövid idő alatt ekkorát előrelépni ezen a téren. Tartja magát a vélemény, miszerint ekkora ugrást 3 évnyi fejlesztéssel lehet normális esetben elérni.

– mondta Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke. – Minden egyes kísérletet, amivel növeljük a teljesítményt, a megbízhatóság terén is érvényesítenünk kell. Végső soron egy kiesés végzetes a bajnoki csata szempontjából, sokkal inkább, mint hogy elérjük-e az utolsó egy tizedes javulást a teljesítményben. Nagyon bonyolult a jelenlegi hatékonysági szinten további teljesítménynövekedést elérni, de mindenesetre kihívást jelentő cél."

A Mercedesnél szeretnék utolérni a Ferrarit a harmadik motorváltozattal, de egyelőre nem tudják, mennyit fejlődhetnek Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Arra a kérdésre, hogy a Spában vagy Monzában várható fejlesztéssel utolérik-e a Ferrarit, Wolff azt mondta, inkább felrobbannak, minthogy ne tegyék. „Meglátjuk, hogy mit érhetünk el, és mit kell elérnünk. Jelenleg izgalmas fázisban tartunk a harmadik motorral, megpróbálunk rájönni, mekkora teljesítménynövekedést érhetünk el Spára vagy Monzára. Csak akkor tudjuk eldönteni, hogy el kell-e halasztanunk a bevezetést, amikor már ismerjük ezt a számot."