Társoldalunk:

Ricciardo távozik a Red Bulltól, aláírt a Renault-hoz

2018.08.03. 14:55

Sokáig úgy tűnt, hogy karnyújtásnyira van szerződésének meghosszabbításától, most azonban bombaként robbant a hír: Daniel Ricciardo 5 közös esztendő után elhagyja a Forma-1-es Red Bull-istállót, és a Renault-nál folytatja.

Ricciardo, valamint a csapatfőnök Christian Horner is azt hangoztatta az elmúlt hetekben, hogy közel a megegyezés, a nyári szünet előtt mindketten szeretnék letudni a hosszabbítást és a pihenésre koncentrálni. A vakáció előtti utolsó versenyen, a Magyar Nagydíjon azonban nem történt fejlemény az ügyben, majd a két nappal későbbi teszten Ricciardo a Belga Nagydíjig ígért választ, közben pedig nevetve fogadta az Autosport újságírójának kérdését a sima, bonyodalmaktól mentes hosszabbításra vonatkozóan.

A Magyar Nagydíj alatt még senki sem gondolta volna, hogy Ricciardo elhagyja a Red BulltForrás: 2018 Getty Images/Mark Thompson

Mint az mostanra kiderült, jóval hamarabb pont került az ügy végére. Először a Red Bull lépett, és közölte, az ausztrál pilóta nem velük folytatja, majd jött az új célállomás bejelentése is.

Daniel Ricciardo 2019-ben nem a Red Bullnál fog versenyezni, miután a Renault gyári csapatához szerződött.
„Teljes mértékben tiszteletben tartjuk Daniel döntését, és a legjobbakat kívánjuk neki a jövőre – mondta Christian Horner csapatfőnök. – Meg szeretnénk köszönni az elkötelezettséget és azt a szerepet, amelyet a 2014-es csapathoz csatlakozása óta betöltött. Ennek az időszaknak a legfontosabb része természetesen a hét győzelem és a 29 dobogós helyezés volt, amelyet eddig velünk elért."

Nem sokkal a Red Bull bejelentése után az is kiderült, hogy Ricciardo kétéves szerződést írt alá a Renault-val, ahol Nico Hülkenberg csapattársa lesz.

„Mostantól megfontoljuk a számos lehetőséget arra vonatkozóan, hogy ki lesz Max Verstappen csapattársa a 2019-es szezonban" – nyilatkozta Horner.

„Isten hozott a családban tesó! Már várom, hogy jövőre együtt menjünk vadászni!" – köszöntötte jövő évi csapattársát Nico Hülkenberg

„Valószínűleg ez volt karrierem eddigi legnehezebb döntése, de úgy gondoltam, hogy itt az ideje új kihívást keresni" – nyilatkozta Ricciardo. Sok a teendő még addig, mire a Renault újra a legmagasabb szinten küzdhet, de lenyűgözött a fejlődésük az elmúlt két évben, valamint tudom, hogy minden egyes alkalommal nyertek, amikor beléptek a sportba."Remélem, hogy segíthetem őket ezen az úton a pályán és az azon kívüli hozzájárulásommal."

Cyril Abiteboul, a Renault sportprogramjának igazgatója is üdvözölte Ricciardót. „Daniel leigazolása alátámasztja az elhivatottságunkat a sportág élmezőnyébe kerülés folyamatának felgyorsítására, valamint elismerése a munkánknak, amit az utóbbi két és fél szezonban elvégeztünk. Daniel kétségtelen tehetsége és karizmája nagy pluszt jelent a csapatnak. Viszonoznunk kell a belénk vetett hitét azzal, hogy a lehető legjobb autót adjuk neki."

Gasly lehet a favorit Ricciardo helyére

Roberto Chincero olasz újságíró szerint a Toro Rossónál versenyző Pierre Gasly lehet a legnagyobb esélyes a Red Bull megüresedett ülésére. Ennek egyik oka, hogy az így a Renault-tól kiszoruló, de még mindig a Red Bullhoz tartozó Carlos Sainz kapcsolata nem volt felhőtlen Verstappennel kettejük közös egy és negyed szezonja alatt, a másik pedig, hogy Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója meglehetősen elégedett a francia idei teljesítményével.

Gasly lehet az új Ricciardo?Forrás: DPPI/Florent Gooden

Abban az esetben, ha Gasly-t előléptetik, Carlos Sainz szabadon igazolhatóvá válhat, ami megnyithatja az utat a McLaren előtt. Az már érdekesbb kérdés, hogy Gasly-t kivel pótolná a Toro Rosso, az utóbbi években ugyanis igencsak megfogyatkoztak a fiatal tehetségek az energiaitalosok pilótaprogramjában. Az egyetlen jelölt a hungaroringi tesztet a szuperlicenc-hez szükséges pontok hiánya miatt kihagyni kényszerülő 19 éves Dan Ticktum, neki azonban abban az esetben sem lesznek meg a versenyzéshez elengedhetetlen pontjai, ha az idén megnyeri a Forma-3-as Európa-bajnokságot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK