Lauda tüdőtranszplantáción esett át, állapota kritikus

F1 - AUSTRIA GRAND PRIX 2018 Auto AUTRICHE CAR F1 formula 1 FORMULE 1 FORMULE UN GP GRAND PRIX JUILLET Motorsport RACE WORLD CHAMPIONSHIP
LAUDA Niki (aut), Non-executive Chairman of Mercedes AMG F1 Petronas GP, portrait during the 2018 Formula One World Championship, Grand Prix of Austria from June 28 to july 1 , in Spielberg, Austria - Photo Antonin Vincent / DPPI
Vágólapra másolva!
Niki Lauda a július eleji Brit Nagydíj óta nem tűnt fel Forma-1-es versenyhétvégén, távollétét a Mercedes csapata egyszerű influenzával magyarázta. Azóta kiderült, a helyzet jóval súlyosabb, a 69 éves korábbi F1-es pilótának új tüdőre volt szüksége.

Az első hírek alapján a helyzet ugyan komolyabb volt, mint ahogyan azt a Mercedes ügyvezetői jogkör nélküli elnökéről saját csapata állította, Lauda azonban már túl volt a nehezén, és közel állt a teljes felépüléshez. Ezután jött a döbbenetes fejlemény, a háromszoros világbajnok osztrák tüdőtranszplantáción esett át.

Laudát a silverstone-i Brit Nagydíjon láthattuk utoljára F1-es futamon Forrás: DPPI/Antonin Vincent

Bizonyára sokaknak feltűnt, hogy sem a németországi, sem a magyarországi F1-es versenyhétvégén nem lehetett látni Laudát, aki minden futamra elkíséri a csapatot, és a garázsból, Toto Wolff csapatfőnök társaságában követi az eseményeket.

A Mercedes-csapat korábban arról adott tájékoztatást, hogy ügyvezetői jogkör nélküli elnökük influenzával küzd,

az orvosai tanácsára pihen az említett két versenyhétvége alatt, Spában azonban már remélhetőleg ott lesz.

Az osztrák Oe24 értesülései szerint azonban jóval komolyabb volt a helyzet, Lauda egy rövid ibizai nyaralás során betegedett meg, majd magángépével egy bécsi kórházba repült.

Mivel a háromszoros világbajnokot veseelégtelenség gyötri, korábban kétszer is új vesét kapott, magas kockázatú betegnek számít, azonnal az intenzív osztályon kezdték el kezelni.

Mire a kórházba ért, a kórokozó igencsak elterjedt, és erősen támadta Lauda immunrendszerét, nagyjából 12 nap alatt azonban túlesett a nehezén, mostanra pedig már közel volt a teljes felépüléshez – értesült az osztrák médium.

Lauda és Valtteri Bottas a Brit Nagydíjon Forrás: DPPI/Dppi

Az Oe24 kérdésére az egyik orvos elmondta: Lauda mostanra szinte teljesen rendbejött annak köszönhetően, hogy a veséjével és a szívével sem akadtak komplikációk. Az Oe24 Lauda egyik barátját is idézi: „Az orvosok azt mondják, hogy ezután a komoly influenza után Nikinek abba kell hagynia a játszadozást az egészségével, és arra sürgették, hogy vegyen vissza a kötelezettségeiből.”

Augusztus 2-án, csütörtökön azonban új fejlemény érkezett, a vírus agresszívabb volt, mint gondolták, a Bécsi Általános Kórházban súlyos fertőzés miatt Lauda tüdőtranszplantáción esett át, állapota súlyos.

Az operációt Walter Klepetko, a Bécsi Orvostudományi Egyetem Mellkassebészeti Klinikájának igazgatója, valamint Konrad Hötzenecker végezték. „Minden a legnagyobb rendben ment, most nagyon örülünk" – nyilatkozta Klepetko az ORF-nek.

A tüdőtranszplantáció az egyik legkockázatosabb műtét az orvostudományban, extrém magas a halálozás aránya a transzplantált betegek körében.

Lauda esélyeit növelheti, hogy a kórház, amelyben az operációt végezték, az egyetlen erre alkalmas intézmény Ausztriában, az elmúlt 5 évben 120 transzplantációt végeztek itt, a betegek 85%-a pedig életben maradt.

Lauda 1976-os súlyos balesete során a tüdeje is károsodott Forrás: DPPI/Florent Gooden

Lauda tüdeje egyébként sem volt jó állapotban, miután hírhedt 1976-os balesetében súlyosan megégett, valamint a belélegzett mérgező füst is károsította, ezért azóta csak részben funkcionált.

Klepetko azonban leszögezte: a transzplantáció nem a baleset egy késői következménye.

Jelzésértékű Lauda állapotának hirtelen rosszabbodását illetően, hogy miután egy ideig nem volt elérhető telefonon, két nappal az átültetés előtt SMS-ben utalt rá, hogy hamarosan ismét az lesz. A háromszoros világbajnokot péntekig tervezték mesterséges kómában tartani, hogy mostanra felébresztették-e, arról egyelőre nincs hír.

„Megértésüket kérjük aziránt, hogy a család nem fog nyilvános közleményeket tenni és kéri, hogy tartsák tiszteletben a Lauda-család magánszféráját" – áll a kórház közleményében. Hogy mikor hagyhatja el a kórházat, pontosan nem lehet megmondani, fiatalabb páciensek esetében ez 2-3 hét, Lauda orvosa szerint idősebb betegeknél azonban több időt vesz igénybe.

Toto Wolff üzenete a Mercedes Instagramján

Közben a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff is jókívánságait küldte Laudának a csapat hivatalos közösségi csatornáin. „Noha ma este a nyári vakáció kezdetét kellene élveznünk, egyikünk sem tesz úgy a Mercedesnél, mintha boldog lenne, a gondolataink inkább Niki, Birgit és a Lauda-család körül forognak. A világ hihetetlenül erős és ellenálló Forma-1-es legendaként ismeri Nikit. A Mercedesnél ő mindannyiunk elnöke, mentora és barátja. Hiányoltuk magunk mellől Hockenheimben és Magyarországon, és alig várjuk, hogy újra velünk legyen."

Biztonságos és gyors felépülést kívánunk neki ebben a sorrendben, és minden pozitív energiánkat küldjük neki és a családjának. Hiányzol, barátom! - Toto."