Vágólapra másolva!
Életének 66. évében súlyos betegség után elhunyt Sergio Marchionne, a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) és a Ferrari volt vezérigazgatója - közölte a RAI olasz közszolgálati televízió.

Sergio Marchionnét az FCA elnöksége egészségügyi okok miatt szombaton mentette fel vezérigazgatói posztjáról, a konszernt a Jeep és a RAM vezérigazgatója, Mike Manley, a Ferrarit pedig Louis C. Carey vezeti a jövőben.

A chieti születésű, olasz-kanadai üzletember 2004-ben került az akkor még Fiat S.p.A-nak hívott, a csőd szélén álló konszern élére. Átszervezésekkel és költségtakarékossági intézkedésekkel sikerült megerősítenie a vállalatot, majd felvásárolta a csődbe jutott Chrysler-csoportot és vele együtt a Dodge, RAM, Jeep és Chrysler márkákat is.

Marchionne a Ferrari létrehozásának 70. évfordulóján Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A céget idő közben Fiat Group Automobiles-ra, majd Fiat Chrysler Automobiles-ra nevezték át, és központja Torinóból Hollandiába került. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az FCA ma a világ hatodik legnagyobb autógyártója.

Sergio Marchionne az eredeti tervek szerint az év végével távozott volna posztjáról, június 1-jén mutatta be utolsó, öt évre szóló üzleti tervét, amelyről már tudta, hogy nem ő fogja végrehajtani. A cég szerdán teszi közzé negyedéves pénzügyi jelentését.

A korábban adótanácsadóként is dolgozó, filozófiát is tanult Sergio Marchionne olasz lapértesülések szerint tüdőrákban szenvedett, utolsó napjait egy zürichi klinikán töltötte.

Marchionne F1-es vonatkozású szerepvállalását a múlt hétvégén, a tisztségei átvállalása kapcsán összegeztük.

Szomorú nap az autósportnak

Marchionne utódja, Gianni Agnelli unokája, John Elkann úgy definiálta Marchionnét, mint aki „mindig a különbséget jelentette.” Közleményében azt írta: „Úgy gondolom, az emléke előtt a legjobb úgy tisztelegni, ha építünk a ránk hagyott örökségére és folytatjuk a felelősségvállalás, a nyitottság és az emberi értékek fejlesztését, aminek ő maga is bajnoka volt. Én és a családom örökké hálásak leszünk azért, amit tett. Együttérzünk Manuelával és gyermekeivel, Alessióval és Tylerrel.”

Noha Marchionne kemény tárgyalópartnernek bizonyult az F1 menedzsmentjével szemben, a sport kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media elnök-vezérigazgatója, Chase Carey szerint „egy vezetőt és barátot” vesztettek el.

Számos teendője mellett Marchionne a Ferrari F1-es csapatát is felügyelte Forrás: Ferrari

„Mélyen elszomorított minket Sergio Marchionne halála – írta Carey. – Vezető volt, nem csak a Forma-1-ben és az autóiparban, hanem általában az üzleti világban. Szenvedéllyel, energiával és tudással irányított, mindenkit inspirált maga körül. Felbecsülhetetlen a hozzájárulása a Forma-1-hez. Mindannyiunk igaz barátja is volt és nagyon fog hiányozni nekünk.”

Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója kijelentette: „Szomorú nap ez mindannyiunknak az F1-ben. A sportunk egy hatalmas támogatóját vesztettük el, egy kemény ellenfelet, aki egyszerre szövetséges és barát is volt. Sergio családjának és a Scuderia Ferrarinak is mély együttérzésünket küldjük ebben a nehéz időszakban.”

Szomorú napról beszélt a Toro Rosso is. Közleményükben azt írták, hogy mélyen elszomorította őket Marchionne halálhíre és, ahogy az elsők között megtette ezt a Williams-csapat és a McLaren is. Zak Brown, a McLaren Racing ügyvezetője szerint Marchionne „nagyszerű vezető és az autóipar ikonja” volt.

Marchionne visszavitte az Alfa Romeót is a Forma-1-be, a Sauber partnereként Forrás: AFP/Marco Bertorello

„Sergio kolosszális eredményeket ért el az autóiparban és a motorsportokban világszerte – utalt Marchionne üzleti sikereire Jean Todt, a Ferrari korábbi vezérigazgatója és az FIA jelenlegi elnöke. – Teljesen elkötelezte magát a FIAT-Chrysler feltámasztása mellett és minden erejét befektette abba, hogy a Scuderia Ferrarit visszavigye a csúcsra. Megnyerő, bátor és kimagasló ember volt, egy kivételes és látnoki vezető. Kiváló tagja volt az F1-es stratégiai munkacsoportnak és az FIA közlekedésbiztonsági testületének. A halála számottevő veszteség.”

Az FCA-hoz szorosan kötődő Juventus FC bejelentette, hogy a játékosok a következő mérkőzésükön fekete karszalaggal lépnek pályára.