Társoldalunk:

Alonso védelmébe vette a küszködő Vandoorne-t

2018.07.21. 18:59

A belga pilóta állítja, nem felejtett el F1-es autót vezetni és a kétszeres világbajnok szerint is egyértelmű, hogy Vandoorne autójával műszaki probléma van.

A Német Nagydíj időmérő edzése után már 11:0-ra vezet Fernando Alonso csapattársa, Stoffel Vandoorne ellen a csapaton belüli időmérős párharcban, de a kétszeres világbajnok úgy véli, a belga pilóta az autója miatt küszködik. Vandoorne a pénteki napot pályafutása legrosszabb napjaként élte meg és a Sky Sportsnak azt mondta, a szombat sem volt sokkal jobb. Az utolsó lett az időmérőn.

„Megteszi, ami tőle telik – nyilatkozta Alonso, miután a 11. helyezést érte ela másik McLarennel. – Az előző két verseny óta valamilyen teljesítménnyel kapcsolatos probléma van és az adatokból nyilvánvalóan látszik, hogy az ő autójának gyengébb a leszorítóereje” – magyarázta Vandoorne-ról. – Kicseréltek alkatrészeket, de mélyen ki kell elemezni a helyzetet.”

Vandoorne már a Q1-ben búcsúzott, utolsóként - Galéria!Forrás: DPPI/Dppi

Vandoorne-nak nagyon rosszkor jön ez a kálvária, mert a középmezőny felpezsdülő pilótapiacán több jelölt is felbukkant a helyére. A mozgásokat sok szereplő befolyásolhatja, de egyre erősebb a feltételezés, hogy a McLaren két helyre akár hat pilóta közül is választhat Alonso, Vandoorne, Carlos Sainz, Lando Norris, esetleg Sergio Pérez vagy Kimi Räikkönen személyében.

A belga versenyző „elkeserítőnek” nevezte a problémákat, amiket „nehéz elfogadni.”

„Ugyanaz a helyzet, mint Silverstone-ban volt. Mióta ott pályára léptünk, messze a legutolsó autó a miénk volt és ez ma is így alakult. Ennél nem is tudok többet mondani. Bosszantó. Rengeteg alkatrészt kicseréltünk az autón, de mégsem működik. Én biztosan nem felejtettem el vezetni, az autók hasonló specifikációval mennek, de látjuk, hogy valami baj van.”

Alonso nem volt rest az esőben is edzeni - Galéria!Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Vandoorne szerint egyelőre nem találnak megoldásra, hogy „normálisan működjön” az autója, pedig a szerelők még túlóráztak is az éjszaka során, ezt évente kétszer engedélyezik. Ennek ellenére a belga versenyző úgy vélte, „nem igazán haladtak” a probléma megértése terén. „Ez egyáltalán nem függ össze a beállításokkal. Az autón valami nem működik” – panaszkodott.   

Szinte mindent kicseréltünk, látjuk a problémát az adatokban, de egyelőre nincs rá megoldásunk.”

Alonso közben a Francia Nagydíj óta a legjobb rajthelyét érte el, de rámutatott, hogy ehhez Lewis Hamilton és Daniel Ricciardo visszesése is kellett, ezért szerinte hasonló a teljesítményük, mint Silverstone-ban volt, ahol szintén a 13. helyet érte el. „Vasárnaponként normális esetben szerzünk néhány pontot, ez tart minket életben a bajnokságban. Holnap is ezt tervezzük és küzdünk tovább.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK