Társoldalunk:
Hírlevél

Ecclestone: A szabályok csak gátolják a versenyzést

2018.07.17. 19:03

A sportág ügyeit ma már kívülállóként követi, de azért még mindig megvan a véleménye a Forma-1-ről a száguldó cirkusz egykori mindenható urának, az egyéniségeket hiányoló Bernie Ecclestone-nak.

Bernie Ecclestone, az F1 tiszteletbeli elnöke, korábbi ügyvezetője nem sok versenyre jár azóta, hogy Chase Carey, a sportág elnök-vezérigazgatója egy burkolt üzenetben ezt tanácsolta neki. A brit üzletember legutóbb az Osztrák Nagydíjon tűnt fel, de nem kell ahhoz a helyszínen lennie, hogy elmondja a véleményét. Ezúttal Freddie Huntnak, az 1976-os világbajnok James Hunt fiának adott interjút.

Ecclestone nincs elragadtatva a jelenlegi Forma-1-tőlForrás: AFP/Andrej Isakovic

A korábban a Forma-1 mindenható urának tartott üzletember ritkán nyilatkozik, de amikor igen, akkor többnyire kritizálja az új vezetőséggel működő F1-et. Most sem tett másként. Először mondjuk nem erről kérdezte őt Freddie Hunt, hanem saját, már versenyzőként is híresen szabadelvű és bohém életet élő édesapjáról.

„Egyszerűen nem illene [a mai Forma-1-be], punktum – mondta Ecclestone James Huntról. – Nem reagálna valami szép stílusban a sok bugyuta szabályra és utasításra. A mai versenyzők, ha olyasmit tesznek, ami nem tetszik a csapattulajdonosnak vagy a szponzoroknak, akkor megfeddik őket, hogy ezt ne csinálják többet. Ez nála nem válna be, a következő nap ugyanazt csinálná. Ezen felül manapság a média is teljesen máshogy működik. Régen azt írták le, amit gondoltak, ma pedig a legtöbbjük úgy gondolom, azt írja, amit mondanak nekik."

Sokat nem kell hozzátenni a képhez, James Hunt (balra) korában más volt a Forma-1Forrás: Origo

„A Forma-1 jövője attól függ, hogy megvan-e a közönség támogatása, akik a TV-t nézik. A tévétársaságok ebben az esetben fognak fizetni a jogokért, a promótereknek reklámozniuk kell az eseményeket úgy, hogy felkeltsék az emberek figyelmét. Szinte az összes sportág megváltozott a nyolcvanas évek óta. Akkoriban nem a pénzügyek körül forgott minden, az volt a fontos, hogy az ember jó munkát végezzen. A pilóták egyéniségek voltak, akiket az emberek látni akartak. Ma a versenyzők nem lehetnek ilyenek. Még Lewis [Hamilton] is, aki kicsit szabadabb, nagyban korlátozva van abban, hogy mit tehet."

Hunt a hetvenes években volt tagja a száguldó cirkusz mezőnyének, Ecclestone szerint ebből az időszakból pedig a sportág mai vezetői is sokat tanulhatnának.

„Messze azt a korszakot tartom a legjobbnak, amelyben James [Hunt] is versenyzett. Sajnálatos, hogy azok, akik ma az F1-ben dolgoznak nem voltak ott akkor, hogy lássák az óriási különbséget. A gond ma az, hogy a közvetítésekben nem nagyon akarják megmutatni, hogy milyen is volt akkoriban, mert akkor az emberek összehasonlítanák a kettőt és talán nem néznék azt, ami ma van."

Ecclestone szerint még a szürke kisegérnek távolról sem nevezhető Hamilton sem lehet teljesen önmagaForrás: AFP/Andrej Isakovic

Ecclestone az agyonszabályozott F1-et sem szereti. Az üzletember közismerten jó kapcsolatot ápol Vettellel, ebből adódóan pedig nem biztos, hogy véletlen a hasonlóság az ő és a német pilóta álláspontja között. Mindenért büntetnek, ez hülyeség. Már akkor is mondtam, amikor még érintett voltam, hogy a technikai szabályzat sokkal fontosabb, mint a sportszabályzat. Azt is ráírhatnák a tetejére, hogy ne versenyezz! Minden erről szól, az összes szabály azért van, hogy megakadályozzák a versenyzést."

Freddie Hunt nem mulasztotta el megkérdezni, hogy Ecclestone kit tart a jelenlegi mezőny, valamint minden idők legjobbjának. Előbbi kérdésre a brit üzletember nem adott egyértelmű választ, a valaha volt legjobbnak azonban a négyszeres világbajnok Alain Prostot jelölte meg. „Minden idők legjobbja? Attól függ mikor, milyen autóban, milyen támogatással. Azt mondanám, hogy Prost. Volt ellenfele a csapatban, soha nem kapott sok segítséget, és amikor kialudtak a lámpák, egyedül volt és versenyzett. A mai srácok annyi információt kapnak, hogy nem kell gondolkodniuk."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK


.