Társoldalunk:

Még mindig rejtély Hartley óriási bukásának oka

2018.07.07. 19:08

Brendon Hartley-nak kijut a „jóból" az idei szezonban, miután nem először szenved hatalmas balesetet. Az új-zélandi az ijesztő bukás ellenére jól van, az okot, hogy miért szakadt le autójáról a kerék, egyelőre vizsgálja a csapat.

Nem telt eseménytelenül a Brit Nagydíj szombati napja a Toro Rosso szerelőinek, akik aligha vágytak hasonló izgalmakra. Brendon Hartley ugyanis a felfüggesztés hibájából óriási balesetet szenvedett a harmadik szabadedzésen, aminek köszönhetően az időmérőt is ki kellett hagynia.

Hartley nem ilyen időmérőre számított - GalériaForrás: DPPI/Florent Gooden

A Wellington egyenesben található a silverstone-i pálya első DRS-zónája, a végén egy közepesen gyors balossal, a Brooklands kanyarral.

Ennek a féktávján, 300 km/h körüli tempónál szakadt le Hartley autójáról a bal első kerék, az új-zélandi pedig tehetetlenül sodródva a gumifalba csapódott.

Szerencsére sértetlenül megúszta az ijesztő bukást, de az autója annyira megrongálódott, hogy az időmérőn nem tudott részt venni.

Rendben vagyok, de az autóról ez biztos nem állítható. Ez dicséri a Forma-1-es pályák biztonságát, az idén már több nagy ütközésem is volt – mondta Hartley a baleset után. – A harmadik után azt mondtam, biztos ez lesz az utolsó, de már négynél vagy ötnél járok. Volt több nagy balesetem, a legtöbbjükre nem volt ráhatásom. Kijárna már nekem egy kis szerencse."

When suspension failure strikes. @brendon_hartley is ok . #Formula1 #F1 #BritishGP #Hartley #Silverstone

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés,

Nem lehetett kellemes érzés, ahogy közeledett a gumifal

"Elszomorító, hogy nem vehettem részt az időmérőn, mert az autót jónak éreztem a felfüggesztés eltörése előtt. Sérült a túlélőcella, ki kell cserélni. Remélhetőleg a futamra mindennel elkészülünk" – mondta Hartley, akinek csapattársa a 14. rajtkockát szerezte meg.

A silverstone-i pályát az idei évre újraaszfaltozták, ennek ellenére jóval hepehupásabb lett. Ez az autók felfüggesztésére is nagyobb terhet ró, Franz Tost, a Toro Rosso csapatfőnöke azonban egyelőre nem tudja, hogy a pálya okozta-e a problémát, ami nagyon megdöbbentette a csapatot. "Ki kell vizsgálnunk az esetet, elküldjük az alkatrészeket egy specializált intézethez. A szénszálrétegek leválásától kezdve bármi történhetett – jelentette ki. – Normális esetben ez nem történhetne meg, mert az alkatrészeket előre teszteljük, rengeteg fáradásos teszten vesznek részt, úgyhogy egy kicsit meglepett, hogy ez történt."

Talk about a Shanghai Surprise . #ThrowbackThursday #TBT #ChineseGP #F1 #Formula1 #Buemi #ToroRosso #2010ChineseGP

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés,

Nem a mostani volt az első eset, hogy egy Toro Rossónak nagy sebességnél meghibásodik a felfüggesztése. Még 2010-ben Sébastien Buemi, a csapat akkori pilótája a Kínai Nagydíj edzésén ét ált hasonlóan ijesztő pillanatokat, miután Hartley-hoz hasonlóan 300 km/h fölötti tempóról fékezve hagyta cserben az autója. Akkor mindkét kerék „odaveszett", a hatalmas bukótér miatt azonban Buemi megúszta csattanás nélkül.

A gyanú szerint az alsó lengőkarral lehetett gond, de ebben sem biztosak. A csapat mindenesetre elővigyázatosságból a garázsban tartotta Pierre Gasly-t a harmadik edzés fennmaradó részére, az FIA pedig csak úgy engedte részt venni az időmérőn a franciát, ha a csapat mind a négy kerekénél kicseréli a felfüggesztés összes elemét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK