Társoldalunk:

Így óvta meg a gumijait Verstappen

2018.07.01. 19:07

Christian Horner kifejtette, mire figyelt oda a váratlan győzelmet szerző holland, hogy ne menjenek tropára a gumijai úgy, mint csapattársának és Lewis Hamiltonnak. Daniel Ricciardo nem akar keseregni.

A Red Bullnál sem számítottak arra, hogy megnyerhetik az Osztrák Nagydíjat. Max Verstappen az időmérőn csak 5. lett, de a rajtrácson az egyik Ferrari elé ugrott Sebastian Vettel büntetésének köszönhetően, az első körben aztán a másikat, Kimi Räikkönenét is megelőzte egy agresszív manőverrel.

Utóbb kiderült, ez volt a siker kulcsa, mert a pályát uraló Mercedesek műszaki hibából kifolyólag kiestek, jóllehet, Lewis Hamiltont előtte a 4-5. helyre rántotta vissza az elrontott stratégia, és a lágy gumikkal is szenvedett a hétvégén először 50 fok közelébe melegedő aszfalton. 

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: AFP/Georg Hochmuth

Ez váratlan [győzelem] volt, főleg a pénteki hosszú etapok alapján – ismerte el Verstappen. – A verseny első részében egész jól tartottuk az iramot, a saját tempóm mentem, aztán láttam, hogy Valtteri eltűnt."

"A csapat nagyszerű döntést hozott – utalt arra, hogy a virtuális biztonsági autónál kihívták kerékcserére, amit a Mercedes elmulasztott Hamiltonnál, ezért ő több időt vesztett a boxkiállással. – Utána eleinte nem érkezett nyomás hátulról, növeltem az előnyöm."

"Miután Kimi feljött a 2. helyre, próbáltam tartani a különbséget, de az én abroncsaim is kezdtek kicsit szétesni. Szerencsére sikerült a végéig kordában tartanom a helyzetet."

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Csapatfőnöke, Christian Horner ódákat zengett arról, ezt hogyan csinálta. "Meleg volt és az utolsó két kanyarban hatalmas terhelést kapnak a gumik. Max ott ment pompásan, lassított kicsit, és behozta az elvesztett időt a pálya többi részén. Nagyon éretten vezetett – nyilatkozta a Sky Sports-nak. –

A bal hátsó abroncs hőmérsékletét alacsonyabb tartotta, mint a jobb hátsóét, pedig előbbi kapja szinte az összes terhelést. Folyamatosan információkat kért és vigyázott a gumikra, ezért nem hólyagosodtak fel.

Ricciardo nem akar keseregni

A másik Red Bullt vezető Daniel Ricciardo azonban nem volt ilyen ügyes, hiába lépett fel a 2. helyre csapattársa mögé Räikkönen átmeneti megelőzésével a kerékcseréje után. Fokozatosan leszakadt Verstappentől, feltartotta a mögötte érkezőket, végül kénytelen volt másodjára is bemennie a boxba egy új szett gumiért.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: AFP/Andrej Isakovic

"Csalódott vagyok, pedig egy ideig ez kettős győzelemnek tűnt. A lágy gumi nem adott nagy löketet, sokat szenvedtem az első körökben, bár megelőztem Kimit, mert megcsúszott a 3-as kanyarból kijövet, így megtámadhattam" – mondta. 

Utána nem tudtam ellépni tőle, a gumi pedig kezdett szétesni. Furcsa volt, hiszen Kimi ugyanilyen típusú és életkorú keveréken megfutotta a leggyorsabb kört a legvégén, nekem meg 30 körrel korábban ki kellett állnom a boxba.

A versenye abban is közös volt Hamiltonnal, hogy műszaki okból, egész pontosan törött kipufogó miatt kiesett a 29. születésnapján. "A csapatnak ez tökéletes nap volt, nem akarom a szívszorító történetemet hajtogatni és azt, hogy nem alakult jól a szülinapom. Van ilyen" – mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK