Társoldalunk:

Vita a Red Bullnál, Ricciardo megszegte az egyezséget

2018.06.30. 17:03

Max Verstappen háborog, amiért Ricciardo nem tartotta magát a csapat utasításához és maga elé maga elé akarta tessékelni a pályán. Christian Horner szerint nincs mit magyarázni az eseten, világos volt a megállapodás.

A minél később megkezdett körrel vagy pici szélárnyékkal értékes időt lehet nyerni az F1-es kvalifikációkon. Egy csapat azonban nem biztosíthat teljesen egyforma feltételeket két pilótájának ilyenkor, és az előzetesen rögzített haladási sorrend felrúgása miatt feszültség alakult ki a Red Bullnál az Osztrák Nagydíjon.

Pontosabban szólva Daniel Ricciardo borította ki a bilit, amikor a Q3-ban nem tartotta magát a világosan lefektetett házi szabályhoz és lelassítva maga elé akarta kényszeríteni a rögtön reklamálni kezdő Max Verstappent.

"Minden hétvégén megegyezünk előre, hogy melyikünk halad elöl [az időmérőn]. A Paul Ricardon én voltam a soros, a kettővel előtti versenyen is. Most neki kellett volna. Ilyen egyszerű" – nyilatkozta a tévéstáboknak a holland.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: AFP/Vladimir Simicek

"Mindketten a lehető legjobban akarunk szerepelni és legyőzni egymást, de most az időmérőn végig neki kellett volna előttem vezetnie. Én ugyanezt csináltam a Paul Ricardon."

A csapatfőnök Christian Horner szerint "nincs mit magyarázni" a történteken. "Hétvégéről hétvégére variáljuk, melyikük hajt ki előbb a garázsból, ezúttal Danielnek kellett – mondta a Sky Sports-nak. – Franciaországban Max jött ki hamarabb, a jövő hétvégén megint rajta lenne a sor."

A 2007-es Magyar Nagydíjon hasonló okból, a Q3-as haladási sorrend megszegése miatt robbant ki a háború Fernando Alonso és Lewis Hamilton között a McLarennél. Jóllehet, ők a pole-ért marakodtak, a Red Bull párosán most viszont látszott, hogy nem szólhatnak bele a pole pozícióért vívott küzdelembe. Verstappen az 5., Ricciardo a 7. rajtkockát szerezte meg az Osztrák Nagydíjra.

A rádióüzenetek alapján Verstappen értetlenkedett és a fegyelmezettséget kérte számon, amikor Ricciardo lelassított előtte, de a csapat előzésre utasította.

Az ausztrált meglepte, hogy Romain Grosjean az egyik Haas autóval beférkőzött elé a rajtrácson, az incidensről csak szűkszavúan beszélt. "Három kísérletünk volt, én meg csak törtem az utat másoknak. Szerintem épp elég igazságos, ha valaki kap egy lehetőséget [mást követve]" – mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK