Vágólapra másolva!
Alapos fejfájást okozhat a Ferrarinak és a Red Bullnak a Mercedes az Osztrák Nagydíjon, mivel a fejlesztett motor után a karosszérián is jelentős módosításokat eszközölt a címvédő istálló.

Noha az új motorverzió mellett egyéb frissítéseket is bevetett a Mercedes a Francia Nagydíjon, Ausztriába az eddigi legnagyobb idei fejlesztési csomagjával érkezett a címvédő csapat. Lewis Hamilton és Valtteri Bottas is sokat várt az újításoktól a GPhírek részvételével zajló sajtóbeszélgetésen.

Hamilton sokat vár a fejlesztésektől Ausztriában Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

A Forma-1-es nagydíjak csütörtöki napjain az autók még nem gurulnak pályára, a technikai gépátvételen azonban jelenésük van. A mérnökök már ilyenkor igyekeznek szemügyre venni a riválisok fejlesztéseit, a Ferrarinál és a Red Bullnál pedig vélhetően el is kezdtek aggódni a Mercedest látván. A W09-es a szezon eddigi egyetlen futamán sem vonultatott fel annyi fejlesztést, mint amennyit az Osztrák Nagydíjon tervez bevetni a csapat.

– mondta Hamilton. – Azt hiszem, említették [a fejlesztéseket] még régen, de nem igazán foglalkozom az ilyen dolgokkal, inkább arra koncentrálok, hogy miként hozzam ki az autóból a legtöbbet. Remélem, jelentős különbséget jelentenek és segíteni fognak minket. Tudom, hogy a fiúk nagyon keményen dolgoztak rajtuk, kétséget kizáróan segíteni fognak a riválisok megijesztésében."

Hamilton már várja, hogy pályára gurulhasson pénteken Forrás: DPPI/Florent Gooden

Külsőre mindenképpen a csapat idei legkomolyabb fejlesztési csomagjának ígérkezik a mostani, ami a versenyzőket is izgalommal tölti el. „Izgatott vagyok, mert eddig nem aggattunk túl sok mindent az autóra az idén, így ez az első igazán komoly fejlesztésünk. Nagyszerű, amikor kimegyünk a pályára és egyből érezzük bizonyos kanyarokban a fejlődést. Már várom, hogy holnap kitapasztaljam, hol fejlődtünk a legtöbbet" – mondta a címvédő.

Hamilton elmondta, a csapatnál a mennyiség helyett a minőségre törekednek és csak akkor vetnek be egy fejlesztést, amikor megbizonyosodtak annak hatékonyságáról.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy szükség esetén ne tudnák sürgetni a fejlesztéseket.

– nyilatkozta Bottas. – Alapvetően igen jól megoldjuk a gondjainkat és a szezon során új következtetéseket vonunk le."

Bottasnak nem sikerült jól a franciaországi hétvégéje, Ausztriában az újításokkal jobb eredményben reménykedhet Forrás: AFP/Boris Horvat

„A csapat néha előre is tud hozni új fejlesztéseket, ha úgy érezzük, hogy nagy szükség van rájuk. A fejlesztési verseny folytatódni fog, és amilyen szoros a küzdelem, ez továbbra is fontos marad" – mondta a Mercedes finnje.

Bottas kiemelte: minden apró fejlesztésre szükségük van a Ferrarival folytatott versenyben. „A múlt hétvégén az új motor pozitívum volt, de még ezen a téren is nagyon kicsi a különbség köztünk és a Ferrari között. Nem érzem, hogy előnyben lennénk a motorral, mint az elmúlt években, úgyhogy minden apróságra szükség van."