Társoldalunk:
Hírlevél

Nem a szupermodell hibázott a Kanadai GP végén

2018.06.10. 22:30

Ritka nagy hiba történt a Kanadai Nagydíj végén: Winnie Harlow szupermodell egy körrel hamarabb intette le a futamot, ami így két körrel rövidebb lett.

Zavar keletkezett a Kanadai Nagydíj végén, amit a jogtulajdonos vendége, Winnie Harlow szupermodell a vártnál egy körrel hamarabb leintett a kockás zászlóval. Ez az egyezményes jele az autó- és motorversenyek végének, de a győztes Sebastian Vettelt nem sikerült átejteni, az eredeti versenytávot kitöltve megnyerte a montreali futamot.

Vettel ekkor még nem tudta, de a fejetlenség miatt valójában már két körrel hamarabb, majdnem 2 és fél perccel korábban győzött a futamon, mert a Sportszabályzat 43.2-es pontja szerint ilyenkor az egy körrel korábbi helyzetet kell figyelembe venni.

Rosszkor kérték Winnie Harlow-t, hogy intse le a versenyt - Galéria!Forrás: DPPI/Frederic Le Floc H

„Ha bármilyen okból a verseny végét jelző szignált bemutatják az élen álló autónak a tervezett körszám vagy az időhatár [elérése] előtt, a versenyt befejezettnek nyilvánítják akkor, amikor az élen álló autó legutóbb átszelte [a célvonalat], még a szignál bemutatása előtt” – áll a Sportszabályzatban.

A zászló már a 70. kör megkezdése előtt megjelent, így Vettel azzal nyerte meg a futamot, hogy a 68. körben az élen állt.

A sportszerűség szempontjából szerencsés, hogy a 69. és a 70. körben nem történt változás a pontszerzők sorrendjében, mindössze a leggyorsabb versenykör cserélt gazdát, mivel Daniel Ricciardo eredménye a módosított versenytáv miatt már nem érvényes, így Max Verstappené lett a dicsőség.

Ted Kravitz, a Sky Sports riportere szerint a mulasztást nem Harlow követte el, egy sportbíró szólt rosszkor szólt neki, hogy lengesse a zászlót. Ezt Harlow később a közösségi oldalaira kitett bejegyzéseiben is megerősítette és hozzátette, hálás, hogy senki sem sérült meg. 

Winnie Harlow majdnem a verseny kulcsfigurája lettForrás: AFP/2018 Getty Images/Mark Thompson

Nem példátlan, hogy ilyen baki történik, legutóbb a 2014-es Kínai Nagydíjat intették le túl korán Sanghajban, a 2002-es Brazil Nagydíjon pedig a labdarúgó legenda, Pelé késte le a verseny végét és nem lengette meg időben a kockás zászlót Michael Schumacher előtt.

Schumachernek korábban is meggyűlt már a baja a kockás zászlóval,

hiszen az 1998-as Brit Nagydíjon kétszer ért célba, mivel egy nyilvánosan nem közölt 10 másodperces Stop & Go büntetést a legutolsó körben töltött le és a célvonal „meghosszabbítását” a boxutcában lépte át. Ezt azonban ő sem tudta és versenytempóban teljesített egy plusz kört, mert azt hitte, hogy győzelem helyett még pontot sem fog szerezni. Végül őt hozták ki győztesként.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK