Mormoták, blamák és bukások a Kanadai GP 40 évéből

Forma-1, Kanadai Nagydíj 2008, Robert Kubica, BMW Sauber
Formula One driver Robert Kubica of Poland, driving for BMW Sauber leads ahead of Kimi Raikkonen of Finland, driving for Scuderia Ferrari at the start of the Canadian Grand Prix June 08, 2008 in Montreal. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND
Vágólapra másolva!
Ha a fogadni lehetne a váratlan eseményekre, a montreali futam előtt érdemes lenne tenni rá. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány különös videót.

Az 1978-as szezon óta Montrealban rendezik a Kanadai Nagydíjat, ez alól mindössze a 2009-es idény volt kivétel, akkor ugyanis elmaradt a verseny. A 40 év alatt annyi esemény történt, hogy könnyelmű vállalás lenne ezek felsorolása, de néhány látványos, mókás, furcsa vagy emlékezetes pillanatot felelevenítünk elsősorban az F1 Instagram-csatornája segítségével.

1988: Amikor még nem volt minden aszfaltozott

A célegyenes elején található betonpalánk manapság már a Bajnokok Fala néven ismert, de már korábban is rettegett volt. 1988-ban Derek Warwick csúszott meg a pályára korábban felhordott homokon és ennek csúfos bukás lett a vége.

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

2007: Mintha Hartley lenyomná Bottast. Erőből

Régen minden jobb volt, de 2007-ben a Ferrari és a McLaren-Mercedes hasonlóan kisajátította a dobogós helyeket, mint manapság a Scuderia és a gyári Mercedes autói, ráadásul akkor még a Red Bull sem volt ennyire sikeres. Ilyen körülmények között szokatlan volt, hogy a szerethető kiscsapatnál, a mára megszűnt Super Agurinál versenyző Szato Takuma erőből lenyomta a küszködő Fernando Alonsót a hátsó egyenesben.

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

2007: Egy sikertörténet kezdete

Furcsa versenyzőpárost állított össze a McLaren a 2007-es szezonra, hiszen a kétszeres világbajnok Fernando Alonso mellé az újonc Lewis Hamiltont szerződtették. Egyáltalán nem érződött, hogy mekkora különbség volt kettejük tapasztalata között, hiszen Hamilton szállította az egyre jobb eredményeket és pályafutása hatodik versenyhétvégéjén megszerezte a pole pozíciót, majd rajt-cél győzelmet aratott. Már az első évében majdnem világbajnok lett és Kanada azóta is általában jó hozzá.

2008: Kettő egy csapásra

Felipe Massa nem tartozott az F1 legismertebb ragadozói közé, de 2008-ban elszántan küzdött a világbajnoki címért és ebbe a gyengélkedő Honda, valamint a rivális McLaren levadászása is belefért Kanadában. Ráadásul, egyszerre.

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

2008: Az első és egyetlen győzelem

A 2007-es futamon Robert Kubica az F1 történetének egyik legnagyobb balesetét élte túl, egy évre rá viszont a lengyelek első F1-es futamgyőzelmét szerezte meg a BMW Sauberrel. Ez volt a bajorok gyári csapatának legjobb éve, mielőtt 2009 végén kiszálltak az F1-ből. Kubica 2010-ben még szerencsét próbált itt a Renault-val, a 2011-es ralibalesete miatt egyelőre utoljára.

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

2010: Emberi erőforrás

Lewis Hamilton kiemelkedően sikeressé vált Kanadában, mióta 2007-ben itt aratta első F1-es futamgyőzelmét. Egy évre rá a boxban nullázta le a saját és Kimi Räikkönen versenyét, 2010-ben pedig a pole pozíció megszerzése után kézi erővel kellett visszavinnie az autóját a boxba.

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

2011: Csak a kockás zászlóval van vége!

A 2011-es futamon Jenson Button valószínűleg egy életre megtanulta, hogy sohasem szabad feladni. A futam a Safety Car felvezetésével indult, majd Button és akkori csapattársa, Lewis Hamilton ütközése miatt újra bejött a biztonsági autó. A 26. körben a heves eső miatt leállították a versenyt (ami a kényszerszünet miatt minden idők leghosszabb futama lett), majd Button egy újabb baleset részese is volt, így visszaesett az utolsó helyre. Később végig előzte a mezőnyt és az utolsó körben Sebastian Vettel is megtette neki a szívességet, hogy kicsúszott előle, így 2011-ben az első győzelmét ünnepelhette.

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

2013: Előzni itt nem gond

Sok helyen panaszkodnak a pilóták arra, hogy nem lehet előzni, de Kanadában ezzel nem szokott gond lenni. Az idén már három DRS-zóna is rendelkezésre áll, de 2013-ban még kettő is elég volt ahhoz, hogy Fernando Alonso (Ferrari) és Lewis Hamilton (Mercedes) nagyot csatázzon egymással.

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

2014: A legjobbak is megbotlanak

A 2014-es szezon során a Mercedes verhetetlennek tűnt, csak a saját műszaki hibáik állíthatták meg őket. Ez a Kanadai Nagydíjon történt meg először, mindkét Ezüstnyíl a fékrendszerrel bajlódott (ez Montrealban visszatérő probléma), Daniel Ricciardo pedig kíméletlenül lecsapott a lehetőségre és bezsebelte pályafutása első F1-es győzelmét.

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

2015: Elsőbbséget a mormotának!

Az élővilág megjelenése általában humoros pillanatokat hoz Kanadában. Mormoták rendszeresen átfutnak a pályán és előfordult már az is, hogy sirályok álltak Sebastian Vettel útjába. A 2007-es és a 2018-as hétvégén sajnos balesetek is történtek, az állatok húzták a rövidebbet.

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

2017: Fűre lépni tilos!

A Kanadai Nagydíj kapcsán elsősorban a célegyenesben húzódó Bajnokok Falát szokták elrettentő példaként emlegetni, de a 2-es kanyarban is legalább annyi pilóta kiesett már, mint a palánknál. Itt éppen az akkor még a Saubert erősítő Pascal Wehrlein könnyelműsködte el a féktávot és hajtott a fűre, ami még száraz körülmények között sem kegyelmezett neki.

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

2017: Kanada sem shoey-szűz már

Daniel Ricciardo számára is kedves a kanadai helyszín, hiszen 2014-ben itt érte el pályafutása első F1-es győzelmét. Tavaly a 3. lett, jól meg is itatta pezsgővel az interjút készítő Sir Patrick Stewartot. A cipőjéből.

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on