Társoldalunk:

Nem okoz káoszt az idei F1-es futamon a Hungaroring új lehajtója

2018.06.08. 13:31

Földmunkák zajlanak az M3-as autópálya Hungaroring felé vezető lejárójánál. A múlt hétvégi DTM-futamok után megkérdeztük, milyen állapotok várhatók a jövő havi F1-es Magyar Nagydíj idején.

Útépítés zajlik az M3-as autópálya mellett, az F1-es szurkolók körében valószínűleg jól ismert, Ring pihenőhely mellett. Erről Gyulay Zsolt, a Hungaroring elnök-vezérigazgatója már januárban említést tett a GPhíreknek adott interjújában, a DTM múlt hétvégi fordulója után viszont megkérdeztük a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Zrt-t, hogy pontosan mi, mikorra várható a térségben, és az építkezésnek milyen hatása lesz az F1-es Magyar Nagydíj megközelíthetőségére. 

Zajlik a Hungaroring új lehajtójának építése - Kattintásra galéria nyílik!Forrás: NIF Zrt.

A verseny ideje alatti közlekedés gyakorlatilag az első futam, az 1986-os Forma-1-es Magyar Nagydíj óta gondot okoz a Hungaroring környékén. Bizonyára mindegyik, pályára kilátogató rajongó átélte már a gyakran órákig tartó araszolást a futam leintése utáni gigantikus dugóban.

Jó hír, hogy 2019-től várhatóan jelentősen javul a helyzet az M3-as autópálya új csomópontjának köszönhetően, amelyet tavaly októberben kezdtek el építeni, és a tervek szerint 2019 júliusára készül el.

Aki most a szívéhez kapott, hogy a jövő nyárig tartó építkezés miatt az idei F1-es hétvége közlekedési szempontból káoszba fullad, annak sem kell aggódnia, a megbízó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szerint erről szó sincs.

A munkálatok nem befolyásolják a pálya megközelítését a 2018-as Magyar Nagydíj ideje alatt. A forgalmi rend fenntartását rendőri jelenlét segíti majd – válaszolta a GPhírek kérdésére Karcagi Orsolya, a NIF kommunikációs igazgatója. – A vállalkozó köteles a versenyek ideje alatt is fenntartani a forgalmat a beruházás befejezéséig. Az idei Forma 1-re kialakítandó forgalmi rend tervei jelenleg egyeztetés alatt állnak az illetékes kezelőkkel, hatóságokkal."

A rajzon vastag kék vonal jelöli a 2019 júliusáig tartó építkezés során elkészülő részeketForrás: NIF Zrt.

A Hungaroringnek eddig nem volt saját lehajtója, vagy legalábbis nem olyan, ami Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint „méltó lett volna" a pályához. Ez az állapot az új autópálya-csomóponttal változik. Az építkezés keretein belül létrejön egy több mint másfél kilométeres, új nyomvonalú, kétszer egysávos út, amely a Fótról Mogyoródra bevezető Fóti utat (2101-es számú út) kapcsolja be a csomópontba. Ezen az úton épül két körforgalom, amelyet két további követ az M3-asnál a hozzájuk kapcsolódó ágakkal, valamint a versenypálya megközelítését biztosító úttal.

Az M3-as lehajtóján eddig csak a Budapest felől érkezők tudták megközelíteni a Hungaroringet, valamint azon csak Budapest irányába lehetett felhajtani az autópályára. Mostantól ez megváltozik. Az M3-astól délre és északra épülő körforgalom a Debrecen irányából, illetve irányába közlekedőknek is segítséget jelent. A csomóponthoz két felüljáró, valamint 473 méternyi zajárnyékoló fal is épül. 

A beruházás a 2019-es Magyar Nagydíjra készül el teljesen.  

Noha az F1-es versenyhétvége ideje alatt a pilóták, csapattagok, hírességek zavartalan pályára jutásában kulcsszerepet játszó Ring pihenő megszűnik, a VIP forgalom elkülönítésére azután is meglesz a lehetőség.

Természetesen nem csak a nagydíjhétvégék alatt jelent majd könnyebbséget az új csomópont, amely a NIF szerint naponta több mint 7000 járműnek biztosít gyors eljutást az autópálya-hálózathoz, Szilasliget és Kerepes lakóinak is megkönnyítve az M3-as használatát.

A szaggatott vonallal jelölt út megépülése tovább javíthatná a közlekedést a Hungaroring környékénForrás: NIF Zrt.

Gyulay Zsolt az év elején a GPhíreknek adott interjújában említette, hogy épül egy átkötő út Kerepes felé. Ez a térképen a szaggatott vonallal jelölt, „távlati ütem" jelmagyarázatot kapó szakasz, amely az M3-as autópályát hivatott összekötni a hármas számú főúttal, illetve az M31-es autópályával.

Ez is óriási segítséget jelentene az F1-es futamok idején, egyelőre azonban nem tudni, hogy mikorra készülhet el.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. azt a tájékoztatást adta, hogy „ezen szakasz kivitelezésére jelenleg nincs elrendelése."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK