Vettel eddig nagyot bukott Verstappen hibáin

A Forma-1-es Kínai Nagydíj, Max Verstappen (Red Bull Racing) és Sebastian Vettel (Scuderia Ferrari) balesete
A Forma-1-es Kínai Nagydíj, Max Verstappen (Red Bull Racing) és Sebastian Vettel (Scuderia Ferrari) balesete Daniel Ricciardo charged from sixth to score a stunning first win of the 2018 Formula 1 season as Max Verstappen and Sebastian Vettel collided in a wild Chinese Grand Prix. Bottas and Vettel were locked in their own battle for the win until Ricciardo and Verstappen pitted again for fresh, soft tyres during a safety car period just after the halfway mark as their rivals stayed on mediums. Ricciardo then overtook his team-mate, Lewis Hamilton and Vettel in quick succession before executing a stunning pass on Bottas into the tight Turn 6 right-hander for the victory.
Vágólapra másolva!
Érdekes gondolatkísérletbe kezdett egy német szaklap Max Verstappen idei vezetői hibái láttán. Nem csupán a holland pilóta, a közvetlen ellenfelei is nagyot nyertek vagy buktak a történteken.

Az idei szezon egyik meghatározó motívuma, hogy Max Verstappen eddig minden hétvégén elkövetett legalább egy komoly vezetői hibát, ami a Spanyol Nagydíj kivételével súlyos következményekkel is járt. Ennek elsősorban ő itta meg a levét, de az Auto Motor und Sport számítása szerint a világbajnoki küzdelmet is alaposan befolyásolta.

Verstappen baleseteinek jellemzője, hogy általában nem izoláltan történnek, hanem legalább egy ellenfelével küzdve veti el a sulykot. Ebből következően vagy valakit magával ránt vagy valakinek kedvez azzal, hogy befolyásolja a verseny alakulását részben a saját visszaesésével, részben egy másik résztvevő áttételes hátráltatásával.

Vettelnek sokba került a kínai koccanás, Hamiltonnak és Räikkönennek viszont jól jött Forrás: Imaginechina/Zhou junxiang - Imaginechina/Zhou Junxiang

Tobias Grüner, az Auto Motor und Sport szerzője úgy véli, hogy Verstappen eddig elsősorban magának ártott, mivel az első hat futam alatt összesen 55 pontot dobott el magától, így a megszerzett 35 egysége helyett 90-nel is rendelkezhetne, amivel simán kitúrná csapattársát, Daniel Ricciardót a pontverseny ideiglenes 3. helyéről és

az elméleti 2. helyezett Lewis Hamiltont szorongatná.

Verstappen malőrjei nélkül Hamilton aligha vezetné a világbajnoki pontversenyt, hiszen az eddig megszerzett 110 pontja helyett valószínűleg csak 95-tel rendelkezne, miközben a valóságban 96 ponttal álló Sebastian Vettel majdnem annyi pontot tudhatna magáénak, amennyi Hamiltonnak most van, és 107 ponttal ő állna a pontverseny élén, 12 ponttal megelőzve a Mercedes versenyzőjét.

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Verstappen Monacóban jót tett az ellenfeleinek, hiszen az autója legalább a 2. helyre jó lett volna, de a mezőny végéről nem tudott felzárkózni

Ebből is látható, hogy a világbajnoki pontverseny szempontjából Verstappenen kívül Vettel bukott a legtöbbet a holland pilóta akcióin, de Valtteri Bottas sem lehet boldog, mert neki 20 ponttal több, 88 egység állna a számláján, bár ez elsősorban a bakui defektje miatt van, amiért Verstappen csak áttételesen felelős.

Hamilton mellett Kimi Räikkönen is profitált a kamikaze-akciókon,

hiszen 60 pont áll a neve mellett, míg Verstappen nélkül valószínűleg csak 45-öt szerzett volna, ami a rajta kívül álló kiesések figyelembe vételével sem annyira hízelgő eredmény. Grüner számításai alapján az alábbiak szerint nézne ki a pontverseny.