Vágólapra másolva!
A négyszeres világbajnok nem hiszi, hogy utolérheti honfitársa eredményeit. Szeretné, ha Kimi Räikkönen maradna a csapattársa.

Terjedelmes interjút adott Sebastian Vettel az olasz La Gazzetta dello Sport című lapnak. Ebben hosszú idő óta először beszélt honfitársáról és barátjáról, Michael Schumacherről, aki 2013 decemberi síbalesete előtt a pályán és azon kívül is jó barátságot ápolt Vettellel.

„Óriási inspiráció volt nekem, de a rekordjai elérhetetlenek a számomra – ismerte el Vettel. – Azt viszont el szeretném érni, hogy hozzá hasonlóan világbajnok legyek a Ferrarival. Közben azt is tudom, hogy már négy alkalommal világbajnok lehettem és ezért nagyon szerencsés vagyok.”

Vettel és Schumacher a 2011-es Bajnokok Tornáján Forrás: flohagena.com/Red Bull Content Pool

Vettel úgy vélte, ő bizonyos szempontból két Schumachert ismert meg: „Amikor felnőttem, még kisfiú koromban olyan volt, mintha istennel találkoztam volna. Később felnőttként is kapcsolatba kerültünk. Egyszerre megismertem a bajnokot és az emberi Schumachert. Láthattam, hogy ki is Michael valójában.”

„Michael nagyon hiányzik nekem – mondta szomorúan. – Nemcsak az óriási tapasztalata miatt, azért is, mert lenyűgözőbb és szimpatikusabb volt annál, mint ahogy az emberek elképzelik őt. Hatalmas tehetsége és érzéke volt a vezetéshez, de mindig alaposan átgondolta, mit tesz – emlékezett, bár erről néhányan talán máshogy vélekednek. – Bármikor beszélhettem vele, mindig nagy segítség volt. Nagyon értékes tanácsokat adott nekem, különösen a pályafutása utolsó három és fél éve során.”

Jó párost alkot Räikkönennel Forrás: AFP/Greg Baker

Vettel nagyra tartja csapattársát, a 2007-s világbajnok Kimi Räikkönent is, Kijelentette, azt élvezi a legjobban, hogy a finn pilóta társaságában önmagát adhatja és nincs szükség pszichológiai hadviselésre. Úgy vélte, kettejük jó kapcsolatából a Ferrari profitál, mert nincs széthúzás a csapatnál és a pályán zajló küzdelem ellenére jól kijönnek egymással.

A német pilóta ismét megerősítette, hogy minden problémát meg tud beszélni Räikkönennel, így a nehéz pillanatokon is átlendülnek, az viszont nem rajta múlik, hogy a Ferrari kit választ mellé. „Ha az a kérdés, hogy lennék-e inkább Kimi csapattársa, mint másé, a válasz igen. Könnyen lehet másik pilótát találni, de ugyanennyire elismert pilótát már kissé nehezebb.”

Kérdezték Leclerc-ről is

Lewis Hamilton a Monacói Nagydíj előtti sajtótájékoztatón azzal cukkolta Vettelt, hogy a német pilóta biztosan megvétózná, ha ő a Ferrarihoz akarna szerződni, ezt azonban ő tagadta. A spanyol sajtóban az F1-es körökben nem jegyzett Diario Gol megszellőztette, hogy a barcelonai futam előtt Fernando Alonso a ferraris visszatérésről tárgyalt, de Vettel állítólag ellenezné ezt.

Sokkal valószínűbb, hogy Räikkönen utódja Daniel Ricciardo lehet, ha viszont a finn pilóta újra bizalmat kap a Ferraritól, akár a Scuderia pilótaprogramjának tagja, Charles Leclerc is képbe kerülhet.

„Nem én döntöm el, hogy ki versenyez mellettem, talán Maurizio [Arrivabenét] kellene erről megkérdezni, de nem látom akadályát – mondta Vettel arról, hogy lenne-e Leclerc csapattársa. – Ha megnézzük az útlevelét, ő mindannyiunknál több évet töltött már itt – utalt Leclerc monacói származására. –

Frederic Vasseur, a Sauber csapatfőnöke azt mondta, reméli, hogy Leclerc jövőre is velük marad, majd a Ferrariról megjegyezte: „Elégedettnek tűnnek a pilótáikkal. Én ugyanígy vagyok ezzel.”