Vágólapra másolva!
Räikkönen motorhibája miatt felemásan zárta a Ferrari a Spanyol Nagydíj első edzésnapját. A vörösök egyelőre a harmadik erőnek tűnnek a Mercedes és a Red Bull mögött, de Sebastian Vettel szerint akár még elsők is lehetnek.

A Ferrari hívei bizonyára többre számítottak a Spanyol Nagydíj pénteki napján. A téli tesztek során Barcelonában körrekordot futó Sebastian Vettel ezúttal az első háromba sem fért be, míg csapattársát megbízhatósági gondok sújtották. A Ferrari is újításokkal érkezett a szezon első európai futamára, amelyek közül a legszembetűnőbb a szemből elefántfülekre hajazó, glóriára szerelt visszapillantó tükör volt.

Az első szabadedzésen Vettel 1:19.098-cal a harmadik helyen végzett a két Mercedes mögött, Bottastól közel egy másodperccel lemaradva, míg Räikkönen 1:19.499-cel az ötödik lett. A mezőny nagy részéhez hasonlóan a Ferrarik is szenvedtek a széltől, Vettel többször is megpördült az első tréningen.

Räikkönen alatt megállt az autó a barcelonai második szabadedzésen Forrás: AFP/Lluis Gene

A második 90 percre aztán a német hátracsúszott negyediknek, 1:18.585-ös köridejével azonban jóval közelebb férkőzött a Mercedesekhez, de az edzést nyerő Hamiltontól így is bő 3 tizedet kapott. Az időmérőszimulációja a Mercedesekhez hasonlóan a vörösöknek sem volt zavartalan, Vettel például csak harmadik nekifutásra tudott mért kört összehozni a szuperlágy gumikon.

Räikkönen számára nem alakult jól a délutáni edzés, előbb átszánkázott a kavicságyon, majd az első óra végén füst tört elő a Ferrarijából.

Mérnöke azonnal a motor lekapcsolására utasította a finnt, aki még így is vissza tudott vitorlázni a bokszba, többet azonban nem láthattuk a pályán, így nem tudta elvégezni a hétvége szempontjából kulcsofontosságú versenyszimulációt. A Ferrari-Mercedes-Red Bull hármasból ő végzett leghátul a köridők tekintetében.

– értékelt Räikkönen szűkszavúan a Sky Sportsnak, majd az erőviszonyokra is kitért – Elég szorosnak tűnik a többiekkel a helyzet, akárcsak az eddigi futamokon. Nehéz megmondani, hogy mit érhetünk el a hétvégén, pénteken sokan sok mindennel próbálkoznak, holnap délelőtt többet fogunk tudni."

Vettelt is többször megtréfálta a szeles idő Barcelonában

Räikkönenhez hasonlóan Vettel sem bocsátkozott jóslatokba. „Az eredmények nem jönnek maguktól, meg kell dolgoznunk értük. Az autó egyensúlya nagyjából rendben volt, minden, amit feltettünk az autóra működött, a gumikat viszont trükkös volt megérteni. Meglátjuk, hol állunk a többiekhez képest, ugyanúgy lehetünk elsők és hatodikak is. De fejlődhetünk még, az autóban és bennem is maradt tartalék" – összegzett a német.

A Ferrari erre a hétvégére a mezőnyből egyedüliként bevetette a mostantól engedélyezett glóriára szerelt visszapillantót, amelyről egyelőre nem lehet megmondani, hogy mennyit hozhat a konyhára. A duplatükrös megoldásról azonban már most kijelenthető, hogy bevált.

– emelte ki az új tükrök előnyét a német. – Továbbá azt is megerősíti, hogy jó irányba haladunk, hiszen a csapatok legtöbbször csak másolják egymás megoldásait, mi pedig most előálltunk valami egyedivel."