Miami egyhangúlag beállt az F1-es futam mögé

Champ Car World Series, Miami, Michel Jourdain,  Gigante Team Rahal Ford Lola
Mexican Michel Jourdain Jr driving the Gigante Team Rahal Ford Lola during practice for the Grand Prix Americas, round 16 of the C.A.R.T (Championship Auto Racing Teams) ChampCar World Series 27 September, 2003 in Miami, Florida. (Darrell Ingham/Getty Images/AFP) FOR NEWSPAPER AND TV USE ONLY
Vágólapra másolva!
Közmeghallgatás után Miami képviselői egyhangúlag támogatták az F1-es nagydíj megrendezését. Hamilton beszállna a pálya tervezésébe.

Komoly hátszelet kaptak a Miami Nagydíj megrendezésével kapcsolatos tervek miután a város képviselőtestülete egyhangúlag támogatta a versennyel kapcsolatos elképzeléseket. A város polgármestere, Francis Suarez közmeghallgatást hívott össze, ekkor támogató és ellenérveket is meghallgattak, majd az ötfős testület ellenszavazat nélkül beállt a tervezés mögé.

„Az F1 világméretű sportág, évente körülbelül 1,8 milliárd tévénézővel – mondta Suarez a meghallgatás során. – Úgy vélem, ez segíteni fog átalakítani Miami városát, hogy kapuváros helyett igazi világvárossá váljon” – tette hozzá és az austini futamra utalva megjegyezte, hogy 2012 és 2015 között 2,8 milliárd dollárnyi gazdasági fellendülést hozott a városnak.

Champ Car futam Miamiban, 2003-ban Forrás: Getty Images/2003 Getty Images/Darrell Ingham

„Mi lehetnénk az egyetlen város a világon, ahol megjelenik az F1 és mind az öt jelentős [amerikai] sportág is” – érvelt a polgármester. Képviselőtársa, Jose Pepe Diaz is kiállt Suarez mellett, szerinte az F1 révén Miami „minden sport tekintetében a világ élére állhat” és „hihetetlen pénzügyi nyereséget” remélt a város, valamint Dél-Florida számára.

A döntés felhatalmazást ad a város ügyintézőjének, Emilio Gonzaleznek, hogy folytassa a tárgyalásokat az F1-et működtető szervezettel,

az egyetlen lényegi változás az volt, hogy a Bayfront Park üzleti központ is részt vesz az egyeztetésekben. Megerősítették azt is, hogy Miami kikötője is támogatja a verseny megrendezését, még azon az áron is, hogy korlátozhatják a forgalmát a futam idejére. A következő lépés a szerződéstervezet összeállítása, erről a bizottság július 1. előtt tárgyalna.

Francis Suarez, Miami polgármestere Forrás: AFP/2018 Getty Images/Eric Espada

A Miami Nagydíj tervét a megszólaló pilóták alapvetően támogatták, Lewis Hamilton viszont kijelentette, ő szeretne hozzászólni a pályarajzhoz annak érdekében, hogy elkerüljék a 2008 és 2012 között megrendezett valenciai Európa Nagydíj sorsát. A spanyolországi város bár önmagában látványos, a pályája kifejezetten unalmas és lehangoló volt.

– nyilatkozta Hamilton egy sajtóbeszélgetésen, amelyen partnerünk, az F+1 blog is részt vett. – Nem mintha tervezők lennénk vagy ilyesmi, de nem is kérdezik a véleményünket. Miami szupermenő hely és nagyon lelkes voltam, amikor hallottam a tervről, aztán megláttam a rajzot. Szerintem sokkal mókásabb is lehetne. Van két hosszú egyenes, de talán izgalmasabb lesz, amikor vezetünk rajta.”

Hamilton kijelentette, nem akar azelőtt ítélkezni a pályáról, hogy vezetett volna rajta, de kész segíteni a kialakításban, ha felkérik erre. „Elég jól ismerem Miamit. Akad néhány rész, ahol jobb helye lenne a pályának” – vélte. Ellenfele, Romain Grosjean azonban nem aggódik attól, hogy unalmas lenne a helyszín.

– mondta Barcelonában. – Az USA hatalmas ország, nagyszerű, hogy kicsit többet fogunk oda járni. A csapatnak nyilvánvalóan ez még jobb, hiszen amerikai istálló. A vonalvezetés terén nehezebb a kérdés. Ha megnézzük Bahreint, ott is unalmasnak tűnik a pálya, de csodálatos versenyek zajlanak ott. Miamiban a hosszú egyenes végi hajtűkanyar mindig jót tesz az előzésnek.”

Hamilton új pályát rajzolna Forrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

A floridai városban korábban Champ Car (CART) és Formula E futamot is rendeztek, a Homested-Miami Speedway-en pedig a NASCAR szezonzáróját szokták megrendezni. Az F1 akár már a 2019-es versenynaptárba is beillesztheti a versenyt, valószínűleg az Azeri vagy a Német Nagydíj helyén. Hamilton csapattársának, Valtteri Bottasnak a pályarajz is tetszik.

– vélte Bottas. – Drukkolok, hogy megvalósuljon, szerintem jót tesz majd az F1-nek. A pilóták mindig jó pályákra akarnak menni és a helyszín mindig bónusz. Ha viszont az összehozza az embereket és jó hangulat alakul ki, az mindig kellemes” – összegzett.