Társoldalunk:
Hírlevél

Miami egyhangúlag beállt az F1-es futam mögé

2018.05.11. 12:22

Közmeghallgatás után Miami képviselői egyhangúlag támogatták az F1-es nagydíj megrendezését. Hamilton beszállna a pálya tervezésébe.

Komoly hátszelet kaptak a Miami Nagydíj megrendezésével kapcsolatos tervek miután a város képviselőtestülete egyhangúlag támogatta a versennyel kapcsolatos elképzeléseket. A város polgármestere, Francis Suarez közmeghallgatást hívott össze, ekkor támogató és ellenérveket is meghallgattak, majd az ötfős testület ellenszavazat nélkül beállt a tervezés mögé.

„Az F1 világméretű sportág, évente körülbelül 1,8 milliárd tévénézővel – mondta Suarez a meghallgatás során. – Úgy vélem, ez segíteni fog átalakítani Miami városát, hogy kapuváros helyett igazi világvárossá váljon” – tette hozzá és az austini futamra utalva megjegyezte, hogy 2012 és 2015 között 2,8 milliárd dollárnyi gazdasági fellendülést hozott a városnak.

Champ Car futam Miamiban, 2003-banForrás: Getty Images/2003 Getty Images/Darrell Ingham

„Mi lehetnénk az egyetlen város a világon, ahol megjelenik az F1 és mind az öt jelentős [amerikai] sportág is” – érvelt a polgármester. Képviselőtársa, Jose Pepe Diaz is kiállt Suarez mellett, szerinte az F1 révén Miami „minden sport tekintetében a világ élére állhat” és „hihetetlen pénzügyi nyereséget” remélt a város, valamint Dél-Florida számára.

A döntés felhatalmazást ad a város ügyintézőjének, Emilio Gonzaleznek, hogy folytassa a tárgyalásokat az F1-et működtető szervezettel,

az egyetlen lényegi változás az volt, hogy a Bayfront Park üzleti központ is részt vesz az egyeztetésekben. Megerősítették azt is, hogy Miami kikötője is támogatja a verseny megrendezését, még azon az áron is, hogy korlátozhatják a forgalmát a futam idejére. A következő lépés a szerződéstervezet összeállítása, erről a bizottság július 1. előtt tárgyalna.

Francis Suarez, Miami polgármestereForrás: AFP/2018 Getty Images/Eric Espada

A Miami Nagydíj tervét a megszólaló pilóták alapvetően támogatták, Lewis Hamilton viszont kijelentette, ő szeretne hozzászólni a pályarajzhoz annak érdekében, hogy elkerüljék a 2008 és 2012 között megrendezett valenciai Európa Nagydíj sorsát. A spanyolországi város bár önmagában látványos, a pályája kifejezetten unalmas és lehangoló volt.

Azt például nem értem, hogy a kiváló golfozókat megkérdezik a pályák tervezésekor, de nincs egy élvonalbeli pilóta sem, aki valaha is pályát tervezett volna

– nyilatkozta Hamilton egy sajtóbeszélgetésen, amelyen partnerünk, az F+1 blog is részt vett. – Nem mintha tervezők lennénk vagy ilyesmi, de nem is kérdezik a véleményünket. Miami szupermenő hely és nagyon lelkes voltam, amikor hallottam a tervről, aztán megláttam a rajzot. Szerintem sokkal mókásabb is lehetne. Van két hosszú egyenes, de talán izgalmasabb lesz, amikor vezetünk rajta.”

Hamilton kijelentette, nem akar azelőtt ítélkezni a pályáról, hogy vezetett volna rajta, de kész segíteni a kialakításban, ha felkérik erre. „Elég jól ismerem Miamit. Akad néhány rész, ahol jobb helye lenne a pályának” – vélte. Ellenfele, Romain Grosjean azonban nem aggódik attól, hogy unalmas lenne a helyszín.

Szenzációs lesz Miamiban versenyezni

– mondta Barcelonában. – Az USA hatalmas ország, nagyszerű, hogy kicsit többet fogunk oda járni. A csapatnak nyilvánvalóan ez még jobb, hiszen amerikai istálló. A vonalvezetés terén nehezebb a kérdés. Ha megnézzük Bahreint, ott is unalmasnak tűnik a pálya, de csodálatos versenyek zajlanak ott. Miamiban a hosszú egyenes végi hajtűkanyar mindig jót tesz az előzésnek.”

Hamilton új pályát rajzolnaForrás: NurPhoto/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

A floridai városban korábban Champ Car (CART) és Formula E futamot is rendeztek, a Homested-Miami Speedway-en pedig a NASCAR szezonzáróját szokták megrendezni. Az F1 akár már a 2019-es versenynaptárba is beillesztheti a versenyt, valószínűleg az Azeri vagy a Német Nagydíj helyén. Hamilton csapattársának, Valtteri Bottasnak a pályarajz is tetszik.

Láttam néhány kezdeti tervet és elég menőnek tűnik  

– vélte Bottas. – Drukkolok, hogy megvalósuljon, szerintem jót tesz majd az F1-nek. A pilóták mindig jó pályákra akarnak menni és a helyszín mindig bónusz. Ha viszont az összehozza az embereket és jó hangulat alakul ki, az mindig kellemes” – összegzett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK