Vágólapra másolva!
Szerinte csapattársa minden korábbinál jobban kiérdemelte, hogy meghosszabbítsák a szerződését. A Mercedesnél elárulták, ők sem látták a defektet okozó törmeléket.

Drámai véget ért a múlt hétvégén megrendezett Azeri Nagydíj, hiszen Valtteri Bottas kevesebb, mint három körrel a leintés előtt esett ki az élről, defekt miatt. Bottas elismerte, hogy nagyon csalódott volt a végkifejlet miatt, a futamot végül megnyerő Lewis Hamilton pedig nem is tudta igazán feldolgozni a történteket. Utána kijelentette, csapattársa kiérdemelte a helyét a Mercedesnél.

„Szerintem minden korábbinál jobban megdolgozott az itteni helyéért és a csapatnak igazán elégedettnek kell lennie vele. Én tudom, hogy milyen nehéz, amikor az ember a győzelemre hajt, aztán elveszik tőle, én is átéltem már ezt. A tisztelet jeleként megpróbáltam kicsit feldobni a hangulatát. Nem hiszem, hogy számított rám” – utalt arra, hogy felkereste Bottast a díjátadás előtt.

Hamilton próbálta vígasztalni Bottast Forrás: Daimler AG/Wolfgang Wilhelm for Daimler AG

Hamilton elárulta, eleinte a turbulencia és a rázkódás miatt nem is látta, hogy mi történt Bottasszal, csupán annyit vett észre, hogy a fekete gumi helyén valami ezüst látszik, ami már a keréktárcsa volt. Mivel nem tudta pontosan, hogy mi történt, lassított egy kicsit, de kijelentette, nem volt ideje arra, hogy átérezze Bottas helyzetét.

Niki Lauda, a Mercedes-csapat ügyvezetői jogkör nélküli elnöke a leintés után kifogásolta, hogy miért nem takarították fel a törmeléket a Safety Car-fázis alatt, de az valószínűleg az újraindításkor, Pierre Gasly és Kevin Magnussen ütközése alkalmával került a pályára. A Mercedes vezető versenymérnöke, Andrew Shovlin is elárulta, hogy ők sem látták az aszfalton heverő alkatrészdarabot.

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

„Akkor vettük észre, amikor [Bottas] átment a bukkanókon. Ezért nem láthatta ő sem. A végén már észrevettük, hogy afelé halad, de fél-egy másodpercünk volt és az nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy szóljunk neki a rádión. Ha láttuk volna, szóltunk volna neki, ahogy ezt korábbi körökben, más esetek alkalmával is megtettük.”

A mezőnyben többen is, köztük Lewis Hamilton és Lance Stroll is kampányolt azért, hogy állítsák le a futamot a pályán heverő törmelékek miatt. Charlie Whiting, az FIA F1-es versenyigazgatója tavaly ezt tette, idén viszont csak a Safety Cart küldte be. Bottas esetében viszont ez a döntés nem befolyásolta a finn pilóta kiesését.