Társoldalunk:
Hírlevél

Alonso: A kiszámíthatatlanság hiányzik a Forma-1-ből

2018.04.05. 16:00

Fernando Alonso úgy érzi, a Forma-1-es pilótáknak kevés beleszólásuk van a szabályok alakításába. A McLaren világbajnoka kevésbé kiszámítható versenyeket szeretne.

Fernando Alonso készséggel elismeri, hogy a Liberty Media többször is kikérte az ő, illetve kollégái véleményét a sportág jövőjét illető kérdésekben. Mégis úgy érzi, a versenyzőknek kevés beleszólásuk van a szabályokba – ez inkább a csapatvezetők, illetve a sportágat irányító Liberty Media és az FIA dolga.

„Nem hiszem, hogy sok közünk lenne ehhez"

– válaszolta a McLaren rangidőse a Bahreini Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy min változtatna az F1-es szabályokat illetően.

Alonso úgy véli, az F1-es szabályok alakítása nem a versenyzők dolgaForrás: AFP/Giuseppe Cacace

„A Liberty nyitottan közeledett hozzánk [a pilótákhoz], tavaly sokszor kikérték a véleményünket ilyen-olyan ügyekben, hogy mit szeretnénk, és ezek nagyon produktív megbeszélések voltak. Most viszont már [kész] tervekkel rendelkeznek, amiket holnap a csapatvezetők elé fognak tárni. Náluk van minden tudás és hatalom [ami a szabályok megváltoztatásához szükséges]."

Az újságírók azonban nem érték be ennyivel, megpróbálták eltéríteni Alonsót a diplomáciai vonalról, és tovább faggatták. „Jó lenne, ha szorosabb csaták alakulnának ki, annak mindenki örülne. Emlékszem, hogy régen néztem a[z F1-es] futamokat a tévében, ahogy a múlt héten is megnéztem egy versenyt, azt hiszem 1990-ből, vagy 1989-ből.

Az első négy helyezetten kívül mindenki kört kapott. Most úgy emlékszünk vissza azokra az időkre, mint [az F1] aranykorára, pedig akkoriban nagyobbak voltak a különbségek.

Alonso szerint a Mansell, Prost (a képen), Senna és Piquet nevével fémjelzett F1-es "aranykor", a '80-as, '90-es évek fordulója csalóka. Akkoriban nagyobb volt a szórás a mezőnybenForrás: AFP

Ha az ember egy másik sorozat, mondjuk az Indycar versenyeit nézi, az utolsó tíz körben jellemző kiszámíthatatlanság az, ami vonzóvá teszi ezeket" – fejtette ki a kétszeres világbajnok.

„Manapság viszont

akár már most, csütörtökön meg tudnánk mondani előre az időmérő edzés sorrendjét a hétvégi versenyre,

amit szomorú dolognak tartok." – tette hozzá Alonso.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK