Az új F1-es főnök nem tudta, sírjon vagy nevessen

Forma-1, Sean Bratches, Liberty Media, új F1 logo
Formula 1 Commercial Operations Managing Director Sean Bratches speaks during a presentation of the 2018 season Renault Formula One, at a Renault showroom in Paris on February 22, 2018. / AFP PHOTO / CHRISTOPHE ARCHAMBAULT
Vágólapra másolva!
Sean Bratches elárulta, hogy a Liberty Media miért látott fantáziát az F1 megvásárlásában és milyennek képzelik el a sportág jövőjét.

A reklámszakma egyik ismert rendezvényén, az Advertising Week Europe-on Sean Bratches, az F1 kereskedelmi igazgatója is részt vett egy panelbeszélgetésen. Bratches a sportág jogtulajdonosa által felállított háromtagú testület tagja Chase Carey elnök-vezérigazgató és Ross Brawn sportigazgató mellett.

Az ESPN korábbi alelnöke már többször is kijelentette, hogy üzleti szempontból az F1-et igen rossz állapotban vette át a korábbi egyszemélyes ügyvezető, Bernie Ecclestone után és megdöbbenéssel tapasztalta, hogy a sportág korábban szinte semmilyen marketingtevékenységet nem végzett, egy apró szervezet dolgozott csupán a napi teendőkön és úgy érezte, sokkal többet ki lehetne hozni ebből.

Sean Bratches a sokat bírált új logó előtt Forrás: AFP/Christophe Archambault

„A Liberty Media három kiemelt okból vette meg az F1-et: Először is ez egy szenzációs, globális márka elég jó pénzügyi mérleggel. Másodszor, olyan világban élünk, amiben a technológia kiiktatja a nézői élményt, de a sport lehet az utolsó bástya a márkáknak, ahol nagy közönséggel egy adott pillanatban kapcsolatba léphetnek. Harmadszor, úgy érezték, hogy [Ecclestone-ék] nem hoztak ki mindent ebből.

Megérkezése után Bratches „fű alatt” kutatást rendelt a londoni Wieden+Kennedy ügynökségtől, hogy felmérjék az F1 iránt érdeklődő közönség igényeit, később ez az ügynökség készítette az F1 egyelőre nem túl sikeres új arculatát is. Az amerikai üzletember azonban így is értékes információhoz jutott. Felidézte, hogy az F1 régi weboldalán a sebességet emelték ki a legfőbb vonzerőként.

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

„Mi arra jutottunk, hogy az F1-ben az embereket nem a sebesség, hanem a versenyzés vonzza. Azt akarják, hogy a tévében ez kerüljön előtérbe, ezért létrehoztunk egy sportszakmai és technikai munkacsoportot, amit az F1-es legenda, Ross Brawn vezet. Az ő feladata az is, hogy a pályákkal együttműködve előzési lehetőségeket hozzon létre.

Bratches kijelentette, „megpróbáljuk az F1-et átpozícionálni egy motorsport vállalatból egy média- és szórakoztatóipari márkává” és elismerte, nem tudta, hogy „sírjon vagy nevessen”, amikor meglátta, az F1 még sohasem futtatott globális marketingkampányt. Ezt az idei szezon előtt orvosolta az „Engineered Insanity” című kampány elindításával.